четвъртък , 29 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Отпадна въпросителната за свободното пътуване до Канада
JOVKA картинка

Йовка Димитрова: Отпадна въпросителната за свободното пътуване до Канада

Европейският парламент отхвърли с огромно мнозинство искането на 89-те евродепутати, които настояваха СЕТА да бъде дадена на европейския съд за мнение. С днешното гласуване пътят за ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада изглежда разчистен, като вероятно още на сесията в Страсбург през декември тя ще бъде гласувана, за да влезе то в сила през 2017 г. С това отпадат и въпросите за възможността българските граждани да пътуват свободно в Канада.

Информацията обобщи кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова, която припомни, че основното притеснение на 89-те депутати, повечето от които крайнолеви, както и доста социалисти, бяха за т.нар. арбитражен механизъм, който трябва да разрешава спорове между бъдещите инвеститори.

Димитрова разговаря по темата с докладчика на групата на социалистите, които по думите й изглеждат като най-разделената към момента група относно това дали СЕТА трябва да се ратифицира. Вижте интервюто във видеото долу:

СЕТА по никакъв начин не докосва европейските правила за ГМО и качеството на месото, като канадците ще трябва да ги спазват, ако искат да изнасят, увери още той.

Кореспондентът ни коментира й гласуваната от Европейския парламент днес резолюция, която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от враждебна руска и терористична пропаганда.

Според доклада на полската евродепутатка Анна Елжета Фотигана, предизивкал скандал с поставянето на двата дискурса на една плоскост, руската пропаганда успява в по-голяма степен в страните от бившия соцблок, където са фокусирани силите на Кремъл. Целта – да се всява разделение и съмнение и да се омаловажават решенията на Брюксел.

Докладът няма задължителна сила, но е препоръка към институциите на държавите членки да обърнат внимание, че този проблем съществува, отбеляза кореспондентът ни.

В четвъртък пък предстои да се гласува и резолюция за Турция, която също не е задължителна. Докато тонът, който задава ЕП, е много остър, и се настоява за замразяване на преговорите с Турция, за да се даде знак към президента Ердоган, че прекалява с реакциите си на опита за преврат, то в ЕК е по-различен, като се набляга на това, че ЕС не трябва да затваря каналите с Анкара, не само заради споразумението за бежанците, а понеже ще загуби сериозно оръжие да влияе върху нещата, които се случват там, обобщава Йовка Димитрова.

Вижте също

kesch

Какъв ще бъде ефектът от ограничаване на кешовите плащания до 1000 лв.

Преди няколко дни НС прие на първо четене промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат …