петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Отпадна въпросителната за свободното пътуване до Канада

Йовка Димитрова: Отпадна въпросителната за свободното пътуване до Канада

Европейският парламент отхвърли с огромно мнозинство искането на 89-те евродепутати, които настояваха СЕТА да бъде дадена на европейския съд за мнение. С днешното гласуване пътят за ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада изглежда разчистен, като вероятно още на сесията в Страсбург през декември тя ще бъде гласувана, за да влезе то в сила през 2017 г. С това отпадат и въпросите за възможността българските граждани да пътуват свободно в Канада.

Информацията обобщи кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова, която припомни, че основното притеснение на 89-те депутати, повечето от които крайнолеви, както и доста социалисти, бяха за т.нар. арбитражен механизъм, който трябва да разрешава спорове между бъдещите инвеститори.

Димитрова разговаря по темата с докладчика на групата на социалистите, които по думите й изглеждат като най-разделената към момента група относно това дали СЕТА трябва да се ратифицира. Вижте интервюто във видеото долу:

СЕТА по никакъв начин не докосва европейските правила за ГМО и качеството на месото, като канадците ще трябва да ги спазват, ако искат да изнасят, увери още той.

Кореспондентът ни коментира й гласуваната от Европейския парламент днес резолюция, която предупреждава, че ЕС се намира под все по-голям натиск от враждебна руска и терористична пропаганда.

Според доклада на полската евродепутатка Анна Елжета Фотигана, предизивкал скандал с поставянето на двата дискурса на една плоскост, руската пропаганда успява в по-голяма степен в страните от бившия соцблок, където са фокусирани силите на Кремъл. Целта – да се всява разделение и съмнение и да се омаловажават решенията на Брюксел.

Докладът няма задължителна сила, но е препоръка към институциите на държавите членки да обърнат внимание, че този проблем съществува, отбеляза кореспондентът ни.

В четвъртък пък предстои да се гласува и резолюция за Турция, която също не е задължителна. Докато тонът, който задава ЕП, е много остър, и се настоява за замразяване на преговорите с Турция, за да се даде знак към президента Ердоган, че прекалява с реакциите си на опита за преврат, то в ЕК е по-различен, като се набляга на това, че ЕС не трябва да затваря каналите с Анкара, не само заради споразумението за бежанците, а понеже ще загуби сериозно оръжие да влияе върху нещата, които се случват там, обобщава Йовка Димитрова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …