четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова от срещата за СЕТА в Люксембург

Йовка Димитрова от срещата за СЕТА в Люксембург

Българските възражения срещу СЕТА не засягат съдържанието на споразумението само по себе си, резервите са по-скоро заради визовия режим с Канада – въпрос, който не се разглежда в него. Днес от дипломатически представител научих, че България не е оттеглила възраженията си, тъй като иска да види черно на бяло обещанията на канадския премиер Трюдо, дадени преди дни в разговора му с премиера Бойко Борисов.

Това съобщи кореспондентът ни Йовка Димитрова от срещата на министрите на търговията от страните членки на ЕС в Люксембург, които по думите й седем часа не успяха да постигнат общо решение за подписване на договаряното седем години споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА).

Министрите обсъждат тълкувателна декларация към споразумението, която е правно обвързваща и трябва да адресира притесненията на няколко страни, сред които и нашата.

Димитрова припомни, че Белгия, и по-точно нейната провинция Валония, остава единствен противник на подписването и има срок да заяви позицията си до петък, тъй като официалното подписване е насрочено за идната седмица.

В противен случай, предупреди търговският комисар Сесилия Малмстрьом, няма да има среща между ЕС и Канада и то няма да се случи.

ЕК планира тържествено подписване, тъй като – предвид очертаващото се отлагане на споразумението със САЩ – при това с Канада имаме вече готов текст и приключили преговори и на него се гледа като на тест за бъдещата търговска политика на ЕС, вкл. и по отношение на Великобритания, коментира журналистката.

Тя отбеляза още, че опасенията на валонските политици са разбираеми предвид факта, че през последните седмици няколко големи предприятия във Валония бяха затворени и няколко хиляди работни места – загубени. Несигурността и недостатъчната защита на белгийските фирми пред големите мултинационални компании са в основата на възраженията им.

Заседанието в Люксембург бе посрещнато и от протест на активисти на „Грийнпийс“, според които СЕТА ще е в ущърб на малкия и среден бизнес в Европа.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …