петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова от срещата на върха в Брюксел: Ще има нужда от чудо при толкова тежки въпроси

Йовка Димитрова от срещата на върха в Брюксел: Ще има нужда от чудо при толкова тежки въпроси

Лидерите на страните членки на ЕС се събират на двудневна среща на върха в Брюксел. Те ще обсъждат всички актуални теми от дневния ред – бежанската политика, отношенията с Русия, финансовата помощ за африканските страни, СЕТА и Брекзит. С подробности от мястото на събитието преди началото на срещата се включи кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

По думите й ще „има нужда от чудо“, тъй като – както и на завършилата среща на лидерите на страните от „Нормандската четворка“ (виж видео репортаж от нея по-надолу), ще бъдат дискутирани изключително тежки въпроси.

По отношение на миграцията не се очаква обсъждането на нови предложения, а по-скоро преглед на поетите до момента ангажименти и на действието на споразумението между ЕС с Турция, уточни тя.

ЕК ще предложи и своя първи отчет за работата си с държавите от Африка, които са най-голям източник на миграция към Европа. За разлика от мигрантите, преминаващи през българската граница по пътя си към Европа, то тези през Италия, например, идват преди всичко от африканския континент, напомни журналистката.

Темата Русия също ще бъде основна утре, особено след края на завършилата нормандска среща и изказванията на германския и френския лидери, Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Димитрова съобщи още, че трима от осем председатели на парламентарни групи в Европейския парламент са изпратили писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което искат санкции за Русия заради действията й в Сирия – персонализирани и атакуващи конкретно президента Владимир Путин и най-близкия му кръг от приближени.

По отношение на СЕТА, Димитрова заяви, че новини от Валония, която блокира засега подписването на търговското споразумение с Канада, няма, освен че европейските лидери предпочитат да си говорят директно с федералния премиер на Белгия.

Шарл Мишел вече каза, че при положение, че един от седемте парламента е против СЕТА, той не се чувства готов да го подпише.

В Белгия вече се заформя сериозна вътрешнополитическа криза, тъй като останалите региони горещо подкрепят СЕТА, отбеляза журналистката. Чуйте подробности:

По-рано лидерите на четирите страни от „Нормандската четворка“ се договориха да бъде утвърден до края на ноември план за изпълнение на Минските споразумения за уреждане на въоръжения конфликт в Източна Украйна. Обсъден беше също и конфликта в Сирия и мерките, които Русия трябва да вземе за решението му.

Срещата в Берлин на Ангела Меркел, Владимир Путин, Франсоа Оланд, и Петро Порошенко завърши след над 5-часови дискусии.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …