сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Не всички са съгласни, че споразумението между Турция и ЕС е много успешно
EMISIA_BR картинка

Йовка Димитрова: Не всички са съгласни, че споразумението между Турция и ЕС е много успешно

Днес се навършва една година от подписването на споразумението между Турция и ЕС за справяне с бежанската вълна. Днес това споразумение е поставено под въпрос от турската страна.

Възможно ли е то да бъде прекратено и какви ще са последствията за Европа – на тези въпроси отговаря кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

Според нея, заплахата на Ердоган, че Турция ще прекрати споразумението с ЕС, вървят от сключването на сделката.

„По-точно, откакто Давутоглу престана да бъде министър-председател. През цялото това време, подобни заплахи бяха отправени към Европа. Първо, заради визите за турски граждани при влизане в ЕС, по-късно затова, че не се спазват ангажиментите за финансово подпомагане на емигрантите.“

„Трудно е да се прецени, дали Турция ще се реши да отиде към прекратяване на тази сделка. Според ЕС тя е изгодна и за двете страни“ – смята Димитрова.

„Бежанците в Турция получиха повече сигурност, благодарение на средствата, отпуснати от ЕС. Почти милиард и половина евро за една година, което подобри тяхното положение. От друга страна, ЕС чувствително намали броя на бежанците – те са намалели с 97%  (само 28 хиляди за тази година, в сравнение с около един милион за предната година). Не всички са съгласни, че това е едно много успешно споразумение“ – споделя още Димитрова.

Какво още предаде кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова за днешната годишнина, както и за годишнината от референдума в Крим, вижте в следващото видео:

Вижте също

OLGA картинка

Галина Риом-Ройбек: Един живот от България до Дания

Днес ви разказваме историята на Галина Риом-Ройбек. Тя има датска фамилия, но потеклото й е …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    За Протокола :
    а. Таип – отдавна играе с/за ДнешенКремъл…и
    б. по своята същност – методиката на зулумаджии(ки)те-му които Са гепсани у Нас (доколкото бе публично оповестено) има небеизвестния ‘почерк’ на същия.