петък , 16 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Има ли проблеми със споразумението за бежанците след опита за преврат в Турция

Йовка Димитрова: Има ли проблеми със споразумението за бежанците след опита за преврат в Турция

Световната организация по миграция е регистрирала увеличение с 20% на нелегалните влизания на мигранти в ЕС. Увеличава се бежанският поток от Турция към Гърция. В Италия и България процентът е намалял. Турският външен министър отправи предупреждения, че Анкара ще скъса споразумението за бежанците с ЕС, ако турските граждани не получат до октомври месец обещаното безвизово пътуване в съюза.

В същото време ЕК все още смята Турция за сигурна трета държава и след опита за преврат и е на мнение, че там може да се връщат бежанци от Европа. Проблеми има обаче със споразумението за бежанците след опита за преврат между ЕК и Турция.

„Броят на хората, които достигат до европейска територия се увеличават. Броят на заловените незаконни мигранти на границите на българската и гръцката граница почти са изравнени. В същото време имаше и призиви за прекратяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС“, коментира Йовка Димитрова от Брюксел за предаването еМисия България.

„Страната е отворила почти от половината от преговорните глави за присъединяване към ЕС, а до момента е затворила само една. Брюксел призова да турските власти да изпълняват споразумението си. Има напрежение и увеличение на миграционния натиск. В същото време България поиска и 6 млн. евро за защита на границите. Такава е и сумата, която България трябва да плати във фонда за сирийските бежанци“, анализира Димитрова.

„Интересът на Европа е спиране на бежанците. Въпросът е дали Турция се интересува от ускоряване на интеграцията си“, посочи Йовка Димитрова. Според нея по-скоро може да се очаква прекратяване на споразумението между Турция и ЕС, отколкото обмисляне на ново такова.
Чуйте анализа на Йовка Димитрова по темата за отношенията между Турция и ЕС и проблемите с бежанците:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …