вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Европейските лидери поискаха разводът с Лондон да стане възможно най-бързо
JOVKA_BREXIT картинка 2

Йовка Димитрова: Европейските лидери поискаха разводът с Лондон да стане възможно най-бързо

Европейските лидери поискаха разводът с Лондон да стане възможно най-бързо. Те изразиха недоволство от изказването на премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че ще остави на своя наследник през есента да направи първата стъпка по процедурата за излизане от ЕС, тъй като според Лисабонския договор държавата, която иска да напусне съюза, е тази, която трябва да направи първата крачка.

Това каза кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова. Тя общи реакциите и оценките на европейските лидери, след като британските граждани гласуваха за излизането на страната от Европейския съюз.

„Според политическите лидери в парламента едно такова изчакване ще задълбочи политическата и икономическа нестабилност в ЕС. Ето защо всички искат това да стане веднага“, допълни Димитрова

По думите ѝ единствената грижа на лидерите в ЕС в момента е да декларират единството на съюза.

„Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателите на Европейския парламент и на Европейския съвет – Мартин Шулц и Доналд Туск, и министър-председателят на Холандия Марк Рюте излязоха с обща декларация, в която се казва, че британците са направили своя избор, който ще бъде приет от Европа, макар и със съжаление и че докато преговорите за излизане на Великобритания не приключат, тя остава член на ЕС и трябва да спазва всички права и задължение, произтичащи от това“, обобщи още кореспондентът ни.

Тя посочи още, че както изглеждат нещата към днешна дата, България ще има честта да приключи процедурата по излизането на Великобритания от ЕС по време на своето председателство.

Вижте каква бе реакцията на българските представители в ЕС след новината за Брекзит:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …