сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: ЕС решава кой ще поеме председателството на съюза след Брекзит

Йовка Димитрова: ЕС решава кой ще поеме председателството на съюза след Брекзит

Великобритания няма да поеме ротационното председателство на Европейския съюз, което беше планирано за 2017 г., съобщиха от кабинета на премиера Тереза Мей. Министър-председателят е информирала председателя на Европейския съвет Доналд Туск за своето решение по време на телефонен разговор във вторник.

„Решението идва в последната минута, тъй като за днес бе насрочена среща на представителите на всички останали държави в ЕС, които трябваше да решават технически този въпрос. Обмисля се председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца напред“, съобщи колегата Йовка Димитрова от Брюксел. Ако това предложение бъде прието, то ще засегне и българското председателство на съюза и ще се наложи да изтеглим подготовката за него.

„Има възможност да започнем председателството веднага с настъпването на 2018 г. и ще го приключим на 30 юни“, обясни Димитрова. Все още няма окончателно решение за това дали да бъдат изтеглени всички председателства, но е започнала писмена процедура. Следващата седмица въпросът ще бъде поставен отново в Брюксел.

Междувременно Белгия и Унгария предложиха извънредно да председателстват ЕС, за да се избегне размяната.
Преди няколко дни и премиерът Бойко Борисов оментира темата с думите: „И утре да кажат, и утре ще се справим. Какво толкова има в едно председателство? Имаме прекрасни дипломати“, обяви Борисов.

Средно около 100 млн. евро струва едно председателство на ЕС. Около 200 служители от българските министерства ще бъдат командировани в Брюксел. „Освен наемането на коли и хотели, има и много работа, която включва участие в определени комисии“, обясни Димитрова.

Държавата председател определя дневния ред. От българските дипломати ще се очаква да предлагат решения на трудни въпроси и теми, по които няма съгласие. България ще трябва да води и преговорите за напускането на Великобритания. Ако ЕС приеме изтегляне с 6 месеца на председателството, България ще бъде освободена от две много – дългосрочният бюджет на ЕС от 2020 до 2027 г. и договарянето на бъдещата европейска селскостопанска политика.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …