сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: ЕС обмисля нови данъци и правила за бюджета
YOVKA картинка

Йовка Димитрова: ЕС обмисля нови данъци и правила за бюджета

Конференцията за бъдещото финансиране на Eвропейския съюз започна в Брюксел. Кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова разказа за основните акценти в събитието, на което ще говори и еврокомисарят по бюджет Кристалина Георгиева. Посланието от Брюксел е: „Гответе се за сериозни промени в европейското финансиране“, обясни Димитрова.

„Тази конференция беше последното голямо публично събитие преди комисията Монти да измисли как европейският бюджет да издаде своя доклад преди края на годината. Това беше среща между ЕК, ЕП и депутати от националните парламенти. От българското Народно събрание бяха Димитър Главчев и Евгения Ангелова. Няма да бъде лесно увеличаването на европейския бюджет, тъй като мненията на отделните държави са много различни“, посочи Йовка Димитрова.

Тя каза, че западните страни, сред които са основните донори на бюджета, смятат, че фондовете не се разходват рационално и че тяхното използване постепенно трябва да се намали. Депутатите и членовете на групата Монти са се обединили около мнението, че сегашният вариант за финансиране на бюджета е неадекватен и не би могъл да предвиди извънредни разходи. В случаи на бежански кризи, например, трябва да се вземат пари, които не са предвидени, от други програми и фондове.

„Друго, което не се одобрява, е, че бюджетът не е прозрачен. Друг проблем, който беше обсъден в Брюксел, бе напускането на Великобритания. Тя е вторият нетен вносител на европейския бюджет и системата на бюджетиране ще трябва да се промени. Вероятно след 2020 г. ще трябва да има отделен бюджет на еврозоната“, добави Димитрова.

Тя каза, че една от идеите е този бюджет да може да взема заеми на световните пазари и така да финансира нуждите на държавите. Включително се обсъжда и вариант за създаване на схема за застраховане срещу безработица. Обмисля се въвеждане на нови данъци като те могат да бъдат събирани от всички европейски граждани и да влизат в бюджета. Другият вариант е данъците да се събират на национална основа и да се внасят в европейския бюджет.

Чуйте и какво каза еврокомисарят Кристалина Георгиева за това какво ще стане с еврофондовете и има ли шанс бюджетът да се реформира в сегашната ситуация на нестабилност:

Вижте също

avtobus

Автобус на градския транспорт се вряза в къща на ул. „Пушкин“

Автобус на градския транспорт се вряза в къща, в близост до училище, на ул. „Пушкин“ …