четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: ЕС няма да отмени визите за турски граждани до края на годината

Йовка Димитрова: ЕС няма да отмени визите за турски граждани до края на годината

Наближава първи октомври, когато ЕС трябва да реши дали ще позволи на турски граждани да пътуват безвизово в държави от шенгенската зона. Вече излезе и доклад на еврокомисията за изпълнението на споразумението между ЕС и Турция. Каква е и ситуацията с бежанците в ЕС, разказа кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

„Първи октомври е дата, която турският президент Ердоган определи като срок за падане на визите за турски граждани. Позицията на ЕС е, че визите ще отпаднат, когато бъдат изпълнени всички условия, но съюзът не се е ангажирал с конкретна дата. Докладът на ЕК отчита работата на Турция. Част от него касае и ангажимента за сваляне на визите. За пореден път констатира, че Турция не е изпълнила условията“, обясни Йовка Димитрова.

Тя посочи, че по всяка вероятност преди края на годината отпадане на визите за турски граждани, няма да се случи. Няма напредък по изпълнение на критериите след предишния доклад, който излезе още преди неуспешния опит за преврат в Турция. 7 условия не са изпълнени.

„Особено важно за България е условието за споразумението за реадмисия. То ще позволи незаконните мигранти към Европа, влезли през Турция, да бъдат върнати. Особено важно е и условието да се промени дефиницията за тероризма. Необходимо е и да започне издаването на биометрични паспорти на турски граждани, защото без такива турски граждани няма да могат да влизат в страни от Европа“, подчерта Димитрова.

Тя обясни, че България има собствен протокол за реадмисия с Турция, подписан през пролетта от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Той позволява България да връща незаконни мигранти, които пресичат границата ни с Турция.

„Европа се опитва да играе с времето, защото идва края на лятото и ще стане все по-трудно за бежанците да прекосяват незаконно граници през море с гумени лодки. В Гърция незаконно са пристигнали над 9500 души през лятото. Има спад и ЕК отчита това като успех в сравнение с миналото лято. По същия начин за този период от време са влезли почти 100 000 души в Европа“, разясни Димитрова.
Кореспондентът ни каза, че миграционната вълна със сигурност не е свършила, но ЕК е доволна от изпълнението на споразумението с Турция. Освен това близо 2 млрд. евро, от обещаните 3 млрд. за Турция са планирани за изразходване.

„Миналата седмица влезе в сила най-голямата хуманитарна операция в историята на Европа – стартира раздаване на дебитни карти на бежанци в Турция, които живеят извън лагерите – да могат да си плащат наемите, сметките и да пращат децата си на училище“, добави кореспондентът на Би Ай Ти.

Чуйте целия разговор с Йовка Димитрова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …