понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: ЕК реши да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада
JOVKA картинка

Йовка Димитрова: ЕК реши да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада

Европейската комисия взе решение да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада, като ще даде възможност на националните парламенти на страните-членки да се произнесат по него. Т.е. българското Народно събрание ще може да заяви позицията си по споразумението, чиято цел е да улесни търговията между ЕС и Канада.

Това съобщи коспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

Тя припомни, че преди около месец българското правителство каза на партньорите си в Брюксел, че  че няма да ратифицира споразумението преди да получи информация от Канада кога и как ще паднат визите за български граждани.

 „След като страните-членки одобрят споразумението, то ще влезе временно в сила и по това време ще текат ратификациите в отделните парламенти. ЕС си поставя за цел да подпише споразумението през ноевмри, когато кандаския премиер ще бъде в Брюксел“, уточни Димитрова.

Кореспондентът ни коментира още, че по време на днешното заседание на ЕП много пъти Жан-Клод Юнкер е бил подканян да си подаде оставката.

„Но, както миналият вторник, той заяви, че няма да го направи, защото Европейската комисия не може как да бъде държана отговорна за гласуването на британците граждани на 23 юни“, посочи Димитрова и допълни, че критиките са идвали от крайната десница и левица.

„За съжаление, днес не се чуха конкретни идеи накъде да върви Европа, а по-скоро на кантара бе кой ще постада повече от напускането на Великобритания – дали европейците, или британците“, каза още Димитрова.

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …