понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: ЕК реши да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада

Йовка Димитрова: ЕК реши да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада

Европейската комисия взе решение да предложи на Съвета на ЕС да ратифицира търговското споразумение с Канада, като ще даде възможност на националните парламенти на страните-членки да се произнесат по него. Т.е. българското Народно събрание ще може да заяви позицията си по споразумението, чиято цел е да улесни търговията между ЕС и Канада.

Това съобщи коспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

Тя припомни, че преди около месец българското правителство каза на партньорите си в Брюксел, че  че няма да ратифицира споразумението преди да получи информация от Канада кога и как ще паднат визите за български граждани.

 „След като страните-членки одобрят споразумението, то ще влезе временно в сила и по това време ще текат ратификациите в отделните парламенти. ЕС си поставя за цел да подпише споразумението през ноевмри, когато кандаския премиер ще бъде в Брюксел“, уточни Димитрова.

Кореспондентът ни коментира още, че по време на днешното заседание на ЕП много пъти Жан-Клод Юнкер е бил подканян да си подаде оставката.

„Но, както миналият вторник, той заяви, че няма да го направи, защото Европейската комисия не може как да бъде държана отговорна за гласуването на британците граждани на 23 юни“, посочи Димитрова и допълни, че критиките са идвали от крайната десница и левица.

„За съжаление, днес не се чуха конкретни идеи накъде да върви Европа, а по-скоро на кантара бе кой ще постада повече от напускането на Великобритания – дали европейците, или британците“, каза още Димитрова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …