петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Брюксел взе важни решения преди почивката

Йовка Димитрова: Брюксел взе важни решения преди почивката

Темата с излизането на Великобритания от ЕС и новата схема за ротационното председателство на съюза са основните въпроси, които са били на дневен ред в последния работен ден за европейските институции в Брюксел. Ротационното председателство се измества с 6 месеца заради Брекзит, а това ще засегне и България, разказа кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

„Вместо през втората половина на 2018 г. България ще председателства от началото на 2018 г. и страната ни ще трябва да се подготви по-бързо. Великобритания трябваше да застане начело на съюза през втората половина на 2017 г., но това би означавало да води преговорите от името на съюза със самата себе си за напускането на ЕС“, обясни Димитрова.
Очаква се рекорден брой пътници да преминат през летището в Брюксел утре – 90 000 души. 44 000 от тях заминават за Франция в отпуска.

„В последните дни Жан-Клод Юнкер реши да назначи Мишел Барние да води от името на съюза преговорите с Великобритания за излизането й от ЕС. Барние е негов съветник по въпросите на сигурността. По времето на Барозу имаше контакти с Лондон и за това се смята, че е много опитен“, посочи още Йовка Димитрова. Новината предизвика реакции и коментари, сред които и възприемането, че изборът на французин за тази задача е предателство от страна на Юнкер. Самият Барние съобщи в Туитър, че ще събира своя екип от 1 октомври.

„Много проблеми стоят пред ЕС. В Страсбург на 14 юни Юнкер ще каже кои са най-важните теми, по които ще работи съюза. На 15 среща в Братислава има неформална среща на върха. Междувременно има 17 наказателни процедури, които текат срещу България. По някои от тях изтичат сроковете за действие – например за ограниченията, които се налагат на чужденци за купуване на земя, както и за собствеността на тръбите за Южен Поток и редица други“, припомни Йовка Димитрова. През септември вероятно ще бъде обсъждана и темата с Турция.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …