понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: България загуби един силен съюзник в Брюксел

Йовка Димитрова: България загуби един силен съюзник в Брюксел

Днес Великобритания задейства член 50 за излизане от ЕС. Британците искат да запазят правото си на свободна търговия, но и да ограничат имиграцията – две неща, които Европейският съюз смята, че вървят ръка за ръка. Това показва проучване на Острова, проведено февруари-март 2017 година сред около 2000  души – половината от тях са гласували за Брекзит, а другата половина против.

Какъв ще бъде ефектът за България – на този въпрос отговаря Йовка Димитрова от Брюксел.

„Фактическото стартиране на Брекзит ще започне през май-юни тази година и ще завърши през есента на 2018. Знаем каква ще е стратегията на преговорите. ЕС ще иска да започне с най-трудните въпроси – за достъпа до образование, правото на работа и други. Другият въпрос е финансовия ангажимент на Великобритания до излизането си от ЕС. Третият въпрос е определянето на новата граница на ЕС  – тази между Северна Ирландия и Великобритания“ – разказва Йовка Димитрова.

Според нея, ЕС иска да запази възможноистта за движение и за своите и за британските граждани.

„Но днес Лондон поиска така наречения „твърд брекзит“ – обяснява Димитрова.

Според нея, става дума за около 60 хиляди българи,  живеещи на Острова, за чиито права ще преговаря ЕС.

Но, с Брекзит България загуби един силен съюзник в Брюксел. Много по-вероятяно е да се окажем в периферията на ЕС“ – заключава Йовка Димитрова.

Какво още сподели кореспондентът на Би Ай Ти от Брюксел, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …