събота , 19 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: 2016 г. за Европа е година на разделите
JOVKA_ES картинка

Йовка Димитрова: 2016 г. за Европа е година на разделите

За мен 2016 г. беше една трудна година, година на разделите и отдалечаването на гражданите от европейските институции, проява на което беше гласуването във Великобритания през лятото за Брекзит, което безспорно е събитието на годината.

Това коментира кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова, която следи събитията в Европа, които предопределиха изминаващата година.

„Сред другите проблемни теми бих изтъкнала разклащането на проевропейската коалиция в Европейския парламент, което ще даде повече сила на неевропейски настроените политически партии в парламента и ще затрудни допълнително взимането на решения“, каза още Димитрова.

Като важни събития за България, тя открои едно от последствията от Брекзит, а именно изтеглянето на българското председателство на Европейския съвет с една година по-рано, както и напускането на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Случиха се и добри неща като споразумението за търговия между ЕС и Канада, което доведе до надежда за отпадането на визите за българи, пътуващи към Канада, от 1 декември следващата година“, посочи още Йовка Димитрова.

Как видяха тази година някои от европейските политици и журналисти, които работят в европейските институции в Брюксел – вижте във видеото:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …