четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йорданка Благоева: В древността войни са спирали заради Олимпиадата, а днес е строго охранявана

Йорданка Благоева: В древността войни са спирали заради Олимпиадата, а днес е строго охранявана

В древността са спирали войните, за да се проведат Олимпийските игри, а днес има толкова охрана, докато се провеждат, че не мога да кажа, че интелектуалното ни ниво се е издигнало.

Това коментира олимпийската ни шампионка Йорданка Благоева в интервю за новото попълнение в екипа на Би Ай Ти – Кристина Владимирова, която обещава да ви среща с интересни човешки истории.

Йорданка Благоева е състезателка по лека атлетика в дисциплината висок скок, носителка на сребърен и бронзов медали от олимпийските игри през 1972 и 1976 г. Тя е и първата българска състезателка, която поставя световен рекорд в дисциплина от леката атлетика. Участва общо на четири летни Олимпиади.

Тя печели първия си олимпийски медал на останалата в историята като най-тъжна – Олимпиадата в Мюнхен от 1972 г. Тогава единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинска терористична организация. При опита за бягство, започва престрелка с полицията, при която заложниците са убити, както и част от похитителите и един полицай. По-късно Израел организира група от офицери, работещи в тайните служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители.

„Бях от щастливците, приключили участието си на 3 и 4 септември, нощта на 5 септември се случи атентата. Не успяхме веднага да разберем какво се случва в олимпийското село, бяхме помолени да останем в бунгалата и да не излизаме навън. Тогава обаче бяхме поели ангажименти за интервю за германски медии. То се проведе през оградата, но беше ужасно да видим как влизат БТР-и и танкове в олимпийското село. Тежко го приех и веднага прекратихме интервюто, не бях в състояние да отговарям на въпросите“, спомни си Йорданка Благоева.

Спортистката изрази надежда подобни инциденти да не се повтарят повече.

Пред репортера на Би Ай Ти тя разказа още и за живота си след спорта и Олимпиадите, както и за дома си, недалеч от София.

В сряда очаквайте още любопитни подробности не само около Олимпиадата в Мюнхен, но и за другите участия на Йорданка Благоева на Олимпийски игри:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …