сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йордан Велчев: Ако се бе появил Ботев и бе казал „Вий сте идиоти“, щеше да бъде убит с камъни

Йордан Велчев: Ако се бе появил Ботев и бе казал „Вий сте идиоти“, щеше да бъде убит с камъни

Мисля, че ако тук се бе появил Ботев и бе казал „Вий сте идиоти“, щеше да бъде убит с камъни. Но същите тези хора, които биха го убили, днес поднасят венци на безкръстния му гроб.

Това заяви в (част от) интервю за Би Ай Ти писателят изследовател Йордан Велчев, автор на огромно историческо изследване – „Балканския човек XІV-ХVІІ век“ – истории в седем книги, обединени в тритомно издание. С него разговаря колегата ни Илия Вълков.

„Лесно е просто с едни бицепси да се превърнеш в герой тук, в тази изстрадала страна. Ако някой писател у нас напише Дантевия „Ад“, това на никого няма да направи впечатление.

Но да се изтъпаниш в анцуг по телевизията, говорейки какви ли не безумства, е достатъчно да ти ръкопляскат и да те преизбират“, коментира писателят, според когото българските политици са еманация на същите тези ценности.

Според Йордан Велчев човек сам и непрекъснато трябва да си отговоря на вечните въпроси за смисъла на живота и неговото съществуване. А камбаната – тя бие за всички.

„Трябва да се обичаме. Не така абстрактно, а да го казваме на хората, които обичаме, всеки път, защото смъртта може да превърне всяка една наша раздяла във вечна, дори да е само за 10 минути“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …