понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йордан Радичков-внук: Младите български автори са маргинализирани

Йордан Радичков-внук: Младите български автори са маргинализирани

Внукът на известния български писател Йордан Радичков гостува в еМисия България и разказа за новата си книга „Игра на гъски“, съвременната българска литература и творчеството на дядо си.

„Като се запозная с някого обикновено казвам първото си име – Йордан. Не вярвам, че талантът се предава по наследство. Когато живееш в семейство, в което някой се занимава с нещо много дълго време, ти се иска и ти да опиташ“, сподели внукът на писателя Йордан Радичков и негов съименник.

„Игра на гъски“ е неговата втора книга. „Въобще не бях направил връзката с игра на врабчета от „Ние, врабчетата“. Няма никаква игра на думи, това е заглавие от една истинска история с истински хора“, разказа Радичков.

Той посочи, че се опитва да даде на героите си имена, които имат плътност. „Когато ги създавам, гледам да им дам хубаво име. Що се отнася до социалните теми, не бих казал, че много от разказите са свързани със социални конфликти. Голяма част от тях са абсурдни, а според мен, реалността е много абсурдна и изпада в крайности“, смята младият писател.

„Имам вътрешна нужда да творя, обичам го. Всеки, който се занимава с изкуство, знае каква е тръпката да създадеш нещо“, заяви Йордан Радичков-внук.

Той каза, че според него младите автори в съвременната българска литература са много маргинализирани. Останалите, които са по-известни, дължат това предимно на маркетинг.

„Бил съм диджей известно време, познавам артисти, които се занимават и с друго изкуство. Мой познат се занимава с музика, но и готви“, каза Радичков. Той сподели, че е успял да намери някои от първите творби на дядо си, но не е успял да прочете всичко, написано от него.
„Харесва ми начинът му на писане. „Ноев Ковчег“ е на път да излезе на испански за първи път“, разкри Йордан Радичков-внук.

Чуйте целия разговор в внука на известния писател Йордан Радичков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …