понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йордан Христосков за позитивите и ултиматумите в пенсионните промени

Йордан Христосков за позитивите и ултиматумите в пенсионните промени

Спестяванията на хората в България са около 40 млрд. лева, но те са не в повече от 10% от населението, всички останали са длъжници. Ние трябва да пазим тези пари, а не да посягаме на тях, за да запълваме бюджетни дупки. Това заяви в еМисия Йордан Христосков, бивш управител на НОИ и преподавател в Пловдивския университет.

Промени в Кодекса за социално осигуряване предвиждат средствата в частен пенсионен фонд (УПФ, или втори стълб) за втора пенсия на лицата да се прехвърлят в общ пул при навършване на възраст за пенсиониране. Средствата повече няма да са лични, а правото на наследяването им ще се губи. Министър Владислав Горанов предупреди, че ако законът не се промени, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и неговите деца трябва да му плащат пенсията.

Последните промени засягат най-трудната част на пенсионната реформа – капиталовото пенсионно осигуряване, обясни Христосков, според когото е нямало достатъчно подготовка на обществото по темата, вкл. на журналистите, което е довело до стряскащи заглавия в медиите. Според него самият министър не е бил точен в комуникирането на темата, а няколкото страници мотиви към закона също не са достатъчни.

По думите на Йордан Христосков промените са в две части. Едната касае дейността и регулацията на пенсионните осигурителни дружества, във фазата на натрупване, като целта е регулацията да е по-строга, парите по-сигурни и с по-добра защита. Според експерта тук има много положителни промени, но притеснението му е, че при толкова много изменения и регулации Комисията за финансов надзор едва ли ще може ефективно да упражнява контрол и да следи за инвестирането на парите ни при сегашния си капацитет.

Втората част засяга плащането, като според Христосков тук се поставя ултиматум – парите на родените след 1959 г. да се вкарат в общ резерв, от който да се плаща на всички до края на живота им, като размерът зависи от натрупаното до момент. Различията обаче ще идват от дължината на живота, като хората, които имат по-песимистичен изглед за здравето и живота си, няма да могат да изтеглят предварително натрупаната сума (програмирано, наведнъж или по друг начин), а след смъртта им близките им няма да я унаследяват.

Пожизнена пенсия без унаследяване е в полза само на тези с добра прогноза за живота, но в ущърб на хората с ранна смърт и наследниците им, отбелязва специалистът.

„За разлика от солидарното осигуряване, при капиталовото пенсията зависи от онова, върху които действително са плащани вноски, постъпили в индивидуалната партида и добре управлявани. Тук ще има разочарование“, предупреждава той.

При капиталовото осигуряване няма и таван и затова препоръчвам на хората да следят всеки лев от техните вноски да постъпи в правилно избран фонд, да упражняват контрол и да се интересуват какво се случва с парите им, заключи Йордан Христосков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …