сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йълдъз Ибрахимова за свободата на джаза и свободата да носиш името си

Йълдъз Ибрахимова за свободата на джаза и свободата да носиш името си

Филмът за живота и музиката на Йълдъз Ибрахимова „Цветовете на гласа“ е един доста личен прочит, а посланието му е чисто човешко чувство на свобода и обич. Това е впечатлението на самата певица, която бе специален гост в еМисия България. Тя разказа за творческите си планове, летния отдих в София и свободата, която носи музиката.

„Направих си една малка почивка това лято и за среща с мои приятели и роднини, които са пръснати по света. През последните две години не съм имала ваканция. Преподавам и в два университета в Анкара“, сподели певицата. Тя разкри, че й предстои много интересно участие в Европейски джаз фестивал в Катар. „Аз ще представям България. Никога не съм била в Катар. Но много по-любопитна съм да се срещна с публиката“, каза Ибрахимова.

Тя сподели, че обича София, защото това е градът, в който е минало детството й и с него свързва първите си стъпки в джаза. „Образователните концерти, които правехме през 80-те и 90-те години имаха огромен успех. Те и сега са необходими. Категорично джазът и класиката трябва да пътуват в България“, убедена е певицата.

Тя си спомни за Възродителния процес и каза, че това, което се е случило тогава, все още остава необяснимо за нея.

„Всеки човек според мен е свободен да си промени името, ако иска. Независимо дали ще се казваш Иван или Хасан. Откакто си се родил, най-близките ти хора, които са ти дали живота, са ти дали и името и то с голяма любов, независимо дали е българско или турско. Когато смениш името, сменяш ли мисленето на този човек?“, коментира Йълдъз Ибрахимова.

Тя си спомни, че нейни приятели и колеги са рискували като не са я наричали Сузана, а на концерти са я представяли като Йълдъз. „Поемаха голяма отговорност и риск. Тези хора наистина ми бяха добри приятели и с риск за себе си, но го казваха като вид протест“, спомни си певицата.

Последните й посещения в София й носят както приятни емоции от срещите с близки и роднини, така и негативни. „Има много бедни хора на улицата в София – това е нещо, което човек вижда, когато идва отвън. Много е тъжно. Това, което много ме радва, е, че в България има раздвижване по отношение на концерти и изкуство“, добави Ибрахимова

Вижте целия разговор с Йълдъз Ибрахимова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …