понеделник , 17 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Известен шрифтов дизайнер за красотата на българската форма на кирилицата

Известен шрифтов дизайнер за красотата на българската форма на кирилицата

Холандският шрифтов дизайнер Лукас де Гроот, създал някои от най-популярните дигитални шрифтове, като Calibri и суперсемейството на Thesis, смята, че е изключително важно да се популяризира българската форма на кирилицата, като самият той е отдаден на тази кауза.

Като отдаден печатар и любител на хинтинга, Де Гроот е основоположник на анизотропната топологозависима теория на интерполацията. Той ръководи своята фирма LucasFonts в Берлин, преподава и изнася лекции по целия свят. Разработва шрифтове по поръчка за различни периодични издания, както и корпоративните шрифтове на редица международни компании. Лукас е баща, съпруг, илюстратор и майстор на много занаяти.

В момента Де Гроот е в България за серия от уъркшопове в Пловдив и София и гостува в еМисия България.

Дизайнерът разказа, че поне от 20 години се занимава с българската форма на кирилицата, която според него е много по-добра, по-приятна и по-близка до ръкописното писане от нейната руска и по-разпространена дигитална форма.

Постепенно развих вкус и интерес към тези буквени форми, които са по-едри, по-плавни, и оттогава им правя много реклама, обясни той.

Като преподавател в Потсдам, Де Гроот е имал много български ученици, като дори самите те не подозирали за разликите.

Прекарах шест години да кажа на руснаците, че го правят по грешен начин, каза още той и обясни тънките разлики в дигиталното изписване на буквите.

По думите му всички професионални книги са с руската кирилица, тъй като няма достатъчно дигитални български шрифтове.

Чуйте целия разговор с Лукас де Гроот:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …