понеделник , 19 ноември 2018
Начало / ИЗВЪНРЕДНО / ИЗВЪНРЕДНО! Борисов на срещата с лидерите на Западните Балкани: Ние трябва да отидем мъдри и единни в Европа и да представим обектите, които искаме да построим

ИЗВЪНРЕДНО! Борисов на срещата с лидерите на Западните Балкани: Ние трябва да отидем мъдри и единни в Европа и да представим обектите, които искаме да построим

Лидери на седем балкански страни са на форум в София. Той се провежда в Националния дворец на културата. Събитието бе открито от премиера Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка. Инициативата е в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани. Някои от присъстващите на конференцията: косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип ВукАнович и министър-председателят на Република Македония Зоран Заев.

„Мирът поражда повече мир. Когато за нас беше важно признаването на българите в Албания, така и ние помогнахме с военни самолети, когато вие имахте нужда“. Това заяви премиерът Борисов след думите на Хашим Тачи, който благодари на българския министър-председател за поканата днес и всичко, което прави за Балканите.

„Тайната на успеха ако имаме такъв, е че на Балканите всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете, без значение кой колко е голям, всички трябва да сме заедно. Тогава и комисаря Хан ще каже, че сме си с разума. Историята си е история, всичко лошо в България се случи по времето на бивша Югославия, целия регион понесе огромни щети от тази война. Днес всички седим на една маса и оставяме тези тема назад. Има една добра българска поговорка „помогни си сам и Бог ще ти помогне“. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит, за да си генерира още един проблем, ако ние ще създаваме. За това ние трябва да отидем там мъдри и единни и да представим обектите, които искаме да построим“, заяви Борисов. Той е категоричен, че когато се копае за проектите трябва да се поставят оптичните кабели и напомни, че е недопустимо да има толкова скъп роуминг със Сърбия.

„Като копаем трябва да сложим кабелите, всичко да е готово. Защото България през последните години се развива много добре в IT сектора, дори и Силвестър Сталоун каза, че дори и за вълци в гората да тръгнеш, пак ще има интернет“, заяви Борисов.

Той подчерта, че предстои много работа и имаме редкия шанс още от 1-ви януари да се работи по един план. „Има едни Балкани, нито без Румъния, нито без Гърция, Хърватия може. Сега трябва да помогнем на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия вече е доста напреднала, не може да има празни петна. Това зависи само от нас и трябва да убедим колегите от Брюксел, че можем. Защото това е най-красивия район, с най-работливите хора“, допълни още министър-председателят.

Вижте също

Mинистър Валентин Радев разкри кога и с колко ще се увеличат заплатите в МВР

Десет процента увеличение на заплатите ще получат всички служители в МВР през следващата година. Това …