петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Извънредни срещи в Брюксел – накъде след Брекзит

Извънредни срещи в Брюксел – накъде след Брекзит

Европейските институции са ангажирани главно с въпроса да си изяснят какво изобщо следва оттук нататък, коментира ситуацията след решението за британския Брекзит кореспондентът ни Йовка Димитрова от Брюксел.

Тя се включи от Европейския парламент, където текат извънредни заседания на основните парламентарни групи, които се подготвят на утрешното извънредно заседание на ЕС.

На заседанието трябва да бъде приета резолюция, чиито основни послания са: че преговорите трябва да почнат възможно по-скоро и да се водят внимателно, за да не се нанесат щети на двустранните отношения, както и че ЕС трябва да бъде сериозно реформиран, след като референдумът във Великобритания разкри редица проблеми в него.

Веднага след заседанието на ЕП се очаква и среща на върха, в чийто фокус ще е изцяло темата за Брекзит. Очаква се в първия ден британският премиер Дейвид Камерън да обясни пред европейските лидери какво и защо се е случило и какво следва, а на втория ден да бъде помолен да напусне, докато останалите разсъждават върху последиците за Общността от решението на страната му.

Очаква се и Камерън да информира лидерите, че Великобритания се отказва от председателството си на ЕС, което ще повлече последици и за българското, като е възможно то да бъде изтеглено напред – от януари 2018 г.

„Британският премиер най-вероятно няма да направи нотификацията, т.е. официалното информиране на ЕС за желанието на британците, с което де факто да започне самата процедура. Нараства разбирането, че това не може да стане веднага тъкмо поради сериозните политически сътресения вътре в самата Великобритания. Чуват се все повече гласове, че двете предвидени за преговори години по чл. 50 не ще стигнат и ще се преговаря само по излизането, но не и по условията“, добави Йовка Димитрова. Чуйте цялата информация:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …