четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изследване развенчава митове за отпадането на ромските момичета от училище

Изследване развенчава митове за отпадането на ромските момичета от училище

Ранните бракове далеч не са единствената и основна причина ромските момичета у нас да нямат достъп до образование или да изпадат от образователния процес.

Това заяви в еМисия България София Захова, етнолог и етнограф от БАН и автор на изследване по поръчка на УНИЦЕФ относно достъпа до образование на тази група от етническото малцинство.

По думите й изследването развенчава редица митове.

Данните сочат, че като цяло достъпът до образование на повечето момичета е гарантиран, че повечето от тях сключват брак след пълнолетие, както и че през последните 15 години се наблюдава тенденция на покачване нивото на образование.

Един от любопитните изводи е, че повече ромски момичета учат в университети, отколкото момчета.

На някои места пък по-възрастното поколение ромски жени са с по-високо образование от внучките си, като едно от обясненията е липсата на мотивация поради трудността да си намериш работа след това.

От прекъсналите образованието си, някои се женят, но много по-голям процент просто не продължават да учат и остават в къщи, отбелязва Захова.

Сегрегираните училища не предлагат качествено образование и няма държавен механизъм, който да следи за него, а резултатите от матурите в тях са най-ниски в страната, казва и Галина Исаева от организация „Арете“.

По думите й обаче в общностите има и много добри ролеви примери – успели ромски жени, които са модел за подражание сред подрастващите. С тях „Арете“ организира и лагери, на които да разкажат историите си и да вдъхновят младите момичета.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …