петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изпращаме параолимпйците ни в Рио с големи надежди и много по-ниски премии

Изпращаме параолимпйците ни в Рио с големи надежди и много по-ниски премии

След слабото представяне на България на Олимпийските игри в Рио, сега за за следващото голямо състезание в Бразилия заминават параолимпийските ни спортни надежди.

Репортерът на Би Ай Ти Кристина Владимирова беше на летище София, за да ги изпрати, като разговаря с двама от тях – Милена Тодорова и Кристиян Стоянов, както и с техни треньори.

Събеседниците й коментираха като обидни и дискриминационни обявените от спортното министерство буквално дни преди игрите премии, които са близо пет пъти по-малки от тези за останалите спортисти.

Смятам, че сме спортисти като всички останали, каза Милена, а младият Кристиян добави, че макар парите да нямат значение, той се чувства различен, както никога не се е чувствал досега.

Друг събеседник отбеляза, че проблемът не е в размера на сумата, а в разделянето на спортистите на здрави и с увреждания, още повече че надеждата е в бъдеще олимпийските и параолимпийските игри да са обединени.

Той уточни, че ако до момента премиите са били 65% от размера на „нормалните“, то сега те са вече 20%.

Един от треньорите на параолимпийците подчерта, че условията за подготовка и спортната база, особено в провинцията, са еднакво лоши за всички поради липсата на национално отговорна политика. В Рио обаче той очаква състезателите ни са повишат резултатите си.

Вижте целия репортаж от мястото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …