понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Изплети топлина“ или как да стоплиш бездомен

„Изплети топлина“ или как да стоплиш бездомен

Започна събирането на ръчно направени плетива за хора, чиито дом е улицата. Инициативата е част от програма, която помага на бездомните да се чувстват по-добре в студените дни. За инициативата „Изплети топлина“ разказва колегата ни Флорина Иванова.

„Изплети топлина“ се ражда преди 5 години, когато група благородни хора решават да помогнат на една от най-силно маргинализираните групи в обществото ни – хората без дом. Без да си поставят грандиозни цели, организаторите избират да им осигурят най-необходимото за зимата – плетени шапки, шалове, ръкавици и чорапи. Макар и да изглежда простичко на пръв поглед, именно тези неща спасяват бездомните от измръзване.

„Има случаи, в които след кампанията, разхождайки се по улицата, виждам много хора с плетива, които са изработени в „Изплети топлина“ – от година на година има такива, които вече са леко прокъсани от носене, което означава, че те ги пазят – за тях това е нещо ценно и винаги се отнасят с огромна благодарност и удовлетворението от това, което правим е наистина голямо“, разказа инициаторът на идеята Биляна Вутова.

В кампанията може да се включи всеки, който има желание да помогне. Има обаче едно важно уточнение – плетивата трябва да са ръчно изработени. Така кампанията цели да помогне не само на хората в нужда, но и на доброволците – докосвайки ги до чувството да правиш добро.

„Една от основите, които сме положили в изплети топлина е този мост между тези, които даряват и тези, които получават и участието в кампанията да има смисъл и за бенефициентите на кампанията, и за доброволците“, разказа Вутова.

„Когато конструирахме самата идея за кампанията се замислихме кой е най-ценният ресурс, с който съвременният човек разпоалга и сме уверени, че това е времето. И тук искаме да предадем посланието и нашата увереност, че това да дариш нещо ценно за теб, означава истински да покажеш съпричастност. Аз обичам да казвам, че в изплети топлина не топли толкова преждата, колкото наистина емоцията, която човек е вложил“, смята инициаторът.

До тези емоции се докосва Даниела. Още когато е дете, бабата на младото момиче й предава първите уроци по този чисто български занаят. С времето плетенето се превръща в любимото хоби на Даниела. Днес е щастлива, че му намира практично приложение.

„Изплети топлина“ ме грабна с идеята, че действително нещо, което създавам с ръцете си променя макар и малко ежедневието на хора, които може би са забравени от всички нас“, споделя Даниела Попова, която е доброволец. Даниела плете в свободното си време, докато пътува или гледа филм.

„Това все пак е дейност, която изисква посветеност и търпение. Аз не един път съм разплитала миналогодишни шалове, защото ми се иска да бъдат хубави. Иска ми се да е нещо, което да бъде с интересни цветове, да е равничко, красиво, защото всеки има нужда се почувства красиво, да бъде така със самочувствието, че носи нещо естетически издържано“, разказва Попова.

Даниела и всички останали доброволци са пример за това, че българите са съпричастни с мъката на другите. Доказателство са и множеството топли дрехи, получени от сънародниците ни зад граница. Плетива са пристигали от Гърция, Испания, Италия и дори Гибралтар.

„Българинът много е лъган и това го прави по-предпазлив, но в душата си той е много състрадателн към болките на останалите и смятам, че ние като нация и народ сме го показвали не един или два пъти“, убедена е Биляна – Изпълнтелен директор на фондация „Има начин“.

„Наши сънародници, които са извън пределите на страната, но разбират за „Изплети топлина“ чрез участието на техни близки или познати, се включват в кампанията и тези участия в последните две издания са все повече и повече. Така че сме много щастливи, че имаме едно такова участие“, сподели още тя.

С увеличаването на доброволците се покачва и броят на хората, които получават помощ. През първата година плетива достигат до 300 души без дом, миналото издание на кампанията успява да помогне на над 2000. За да подтикнат повече хора да се включат, доброволцитe организират уроци по плетенe, на които всеки получава материали и ценни съвети. Тазгодишният уъркшоп ще се проведе на 15 октомври на бул. „Дондуков“ 58.

„Човек се учи, докато е жив и аз окуражавам всеки, който иска да помогне да превъзмогне себе си и да поплете“, каза Даниела Попова. Раздаването на плетивата започва в средата на декември. Информация за всички инициативи от кампанията може да намерите на фейсбук страницата на „Изплети топлина“.

плетки

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …