четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изпълнява ли се спогодбата за връщане на мигранти от Гърция в Турция

Изпълнява ли се спогодбата за връщане на мигранти от Гърция в Турция

На 4 април започна връщането на бежанци от Гърция в Турция на базата на споразумението на ЕС и Анкара. То предвижда колкото лица преминат обратно в Турция, толкова бежанци от лагерите на нейната територия да бъдат изпратени в Европа.

Рано сутринта автобуси с около 500 души за депортиране в Турция пристигнаха на гръцките пристанища на островите Лесбос и Хиос.

Каква е актуалната ситуация и изпълнява ли се спогодбата за връщане на мигранти от Гърция в Турция – обобщава Мариана Цакова от Солун.

„Вчера процедурата бе прекратена, но все още няма информация дали е започнала отново“, посочи сънародничката ни.

По думите ѝ причина за спиране на изпълнение на споразумението е, че хората е трябвало да са поискали политическо убежище в Гърция.

„В момента се счита, че около 53 хил. бежанци се намират на територията на Гърция, от които 28 хиляди са в северната ѝ част, на границата с Македония“, каза още Цакова.

Каква е обстановката край Идомени вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …