сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Измиват ли си ръцете институциите с предупрежденията за опасност в планината

Измиват ли си ръцете институциите с предупрежденията за опасност в планината

Ски сезонът в зимните курорти в страната продължава, като се очаква още хора да отидат да покарат за последно ски през април. Тази зима обаче за пореден път станахме свидетели на сериозни инциденти в планината, като за съжаление имаше е смъртни случаи.

Достатъчно информирани ли сме, кой е виновен за инцидетните и какво трябва да знаем за екстремното практикуване на зимни спортове по участъци, които не са част от установените писти – за това разговаряме с Борис Първанов, един от авторите на отворено писмо по темата, разпространено в медиите тези дни. То е озаглавено „Криворазбраният фрийрайд“.

В „Жива връзка“ той подчерта, че изразява само личното си мнение, на човек, който практикува от години този спорт.

Предупреждението за „висока лавинна опасност“, което стои на сайта на Планинската спасителна служба от началото на декември до края на април, не е реално и не се променя, коментира Първанов по повод факта, че от ПСС често казват, че са предупредили за опасността, но жертвите и пострадалите при инциденти не са се вслушали. Отскоро има лавинен бюлетин, който се променя на седмица-две, добавя той.

Според него това не е реално предупреждение и информация, тъй като един истински лавинен бюлетин трябва да се обновява ежедневно, както се прави по света. Той даде пример с Австрия, където живее и кара сноуборд в момента и където всяка сутрин получава актуална информация на телефона си чрез приложение.

Казват ми къде не е добре да карам и защо не е добре да карам, обяснява Първанов. В същото време в Банско, където съм живял седем години, оранжевата лапма за опасност не е спряла да мига, отбеляза той.

Първанов каза, че хората, които практикуват фрийрайд като него, се опитват да си правят и споделят сами свой личен бюлетин.

Работата на ПСС е да помага на хора в беда, а не да прави оценка на лавинната опасностм категоричен е сноубордистът.

Чуйте подробности за нужната подготовка и екипировка и опасностите на планината във видеото по-долу.

В Америка…

В Америка зимните курорти също са на голяма почит, но опасностите от лавини са също много сериозни и хората спазват разпоредбите на планинските служби, за да няма фатални последици.

В всички зимни курорти има интерактивни карти, които показват във всеки момент къде и колко сериозна е опасността от лавини. Туристите задължително се запознават с тях преди да излязат на пистите.

Указанията на планинските служби са закон и ако някъде е забранено да се карат ски или сноуборд, там просто не се ходи. Тези, които са наистина запалени на тема екстремното каране, могат да си наемат хеликоптер, оборудван със всичко необходимо за първа помощ.

Машината ги следи и снима техните спускания, но трябва да се отбележи, че цената на едно такова удоволствие варира между 2-3 хиляди долара на час.

Вижте подробности, както и какви са начините да се помогне на човек, затрупан от лавина – вижте в следващия репортаж.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …