четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изложбата „QUO VADIS EUROPA?” – карикатури по време на диктатура

Изложбата „QUO VADIS EUROPA?” – карикатури по време на диктатура

Международната изложба на карикатури „QUO VADIS EUROPA?” („Накъде отиваш, Европа?“) гостува в България. „Тя продължение от изложби, свързани с темата с миграцията, терора, бежанците и това ново движение на народите. В края на месеца карикатурите гостуваха в Косово, сега са в София, а по-късно ще стигнат до Истанбул и Иран“, обясни художникът Валери Александров.

Той посочи, че изложбата носи и такова заглавие, за да имаме повече толерантност, съпричастност и да потърсим пътя на надеждата. Европа трябва да се обърне към себе си, навътре и да види решение на проблемите, убеден е Александров.

„В България изложбата може да се види в НДК до 5 август. От 10 до 25 август тя ще бъде в градината пред Народния театър „Иван Вазов“. Ще я организираме и в още няколко града в страната, а след това ще замине и за Западна Европа“, посочи карикатуристът. Той обясни, че авторите и платната в изложбата са били подбрани от двустепенно жури.

„Карикатурата е медиатор, който е намерил най-краткия път до зрителя, за да се представи някакво събитие, някакъв случай или история, протекла през векове. Може с една чертичка да се достигне до хората, дори и без думи и това е международен език. Карикатурата има сила, стига и авторът, и издателите да имат смелост да я публикуват“, убеден е Александров.

Художникът Халит Айтослу обясни, че в Турция в момента се случват неща, които касаят не само региона, но и цял свят. „Мисля, че все още не е направена правилна констатация на това, което се е случило. Не трябва да се бърза да се направят категорични изводи. Смятам, че трябва да се изчака малко“, коментира ситуацията в Турция след неуспешния опит за преврат карикатуристът.

По повод действията на президента Ердоган Айтослу каза: „Това е като игра, нещо като шах-мат. Може да се прави и блъф“. Той е убеден, че карикатуристите трябва да са смели и да рисуват това, което виждат. „Аз още първата вечер нарисувах една карикатура и не съм получил никакви предупреждения. Беше споделяна и харесвана много пъти във Фейсбук“, обясни Халит Айтослу.

Той смята, че катикатурата не трябва да обижда и не трябва да преминава прага на нарочната обида. „Има такива карикатуристи, които работят за властта, за силните хора на деня. Добрата карикатура трябва да има достойнство, да подтикне зрителя да мисли и не трябва да е лесноразбираема“, споделя художникът.
Вижте целия разговор с Валери Александров и Халит Айтослу, както и подробности за изложбата „QUO VADIS EUROPA?” в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …