четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Изложба в чест на Ким Ир Сен и Деня на Слънцето в Северна Корея

Изложба в чест на Ким Ир Сен и Деня на Слънцето в Северна Корея

В музея на индустриалното изкуство в Северна Корея в четвъртък се откри специална изложба, посветена на Деня на Слънцето в чест на 105-ата годишнина от рождението на дългогодишния лидер и основател на комунистическата държава – Ким Ир Сен.

В изложбата са представени над 2400 модела, включително такива, които са изработени под ръководството на върховния лидер на севернокорейската армия Ким Чен Ун.

Експозицията включва над 1500 снимки, видеоклипове и модели, направени от учители, изследователи, аматьори от различни арт студиа, както и членове на Централното бюро за индустриално изкуство на Северна Корея.

Посетителите на нестандартното изложение могат да видят оригинални пректи на селскостопански трактори, козметични продукти и дори маратонки за бягане.

15 април е известен като Деня на Слънцето и по традиция е най-големият празник в страната, като всяка година по това време по улиците на Северна Корея има военни паради и шумни празненства. Корейците отбелязват националния празник с изложби, фойерверки, музикални и танцови представления.

По време на празненствата по случай рождението на Ким Ир Сен в страната идват и чуждестранни артисти, които да посетят фестивала. Организират се и обиколки на важни за живота на лидера места в страната.

Денят на слънцето се празнува в продължение на цял месец.

Ким Ир Сен се счита за бащата на нацията, тъй като управлява Северна Корея от създаването й през 1948 г. до смъртта си през 1994 г.
Вижте репортажа:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …