понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изложба представя природния безпорядък и хаос

Изложба представя природния безпорядък и хаос

В Солт Лейк Сити се откри изложба на художници от Юта, обединени в желанието си да визуализират художествено представата си за природен безпорядък и хаос.

България бе представена от проф. Лолита Николова, която живее от 16 години в Юта. Тя участва с работи в трансформационен стил – преработка на направени от нея фотографии в абстрактно изкуство.

„В изложбата бяха показани две различни алтернативи. Една част от художниците приемат, че колкото и хората да се опитват да създадат порядък в обществото и да бъдат в интеграция с природата, винаги има хаос. Други художници, вкл. аз, смятаме, че човешкият разум, благодарение на милиони години културна революция, достига до етап, когато дори в най-големия хаос ще се опита да намери организация. Това много ясно проличава в произведенията на изкуството, които са или изкуствен безпорядък, в който виждаш някакъв ред, или опит за изкуствено интерпретиране на хасоса“, разказа в еМисия България самата проф. Николова.

„Когато се гледат моите работи, зрителите могат да решат кое предпочитат – реализма или абстрактната страна на изкуството“, разказа още проф. Лолита Николова.

„За мен изкуството е диалог. Затова моето послание към хората е хуманизъм. Смятам, че абстрактното изкуство е проява на развитието на човешкия разум и без пораждане на абстрактното мислене, не е била възможна човешката цивилизация, тъй като то дава възможност за развитие на писменността , на езика“, посочи тя.

Вижте част от нейните произведения във видето:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …