неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Изкуство и филми в седмицата на „София прайд“ – кои са акцентите

Изкуство и филми в седмицата на „София прайд“ – кои са акцентите

Кои са съпътстващите културни събития около „София прайд“, какво можем да гледаме на „София прайд филм фест“ и да видим в „София прайд арт седмица“. В студито на КОД 11-13 разговаряхме с режисьорката Слава Дойчева и актрисата и член на журито на филмовия фестивал Мартина Апостолова. Репортерът ни Дениза Георгиева пък разговаря с организатора на седмицата на изкуствата преди „София прайд“, която започна вчера.

Дойчева посочи, че новото във фестивала е именно журито и той вече ще има състезателен характер.

Остава желанието да разказваме непознати истории и да даваме гласност на идеи, които не се чуват често в нашето обещество – че има хора, които са нормални, страдат, влюбват се и се разделят като всички останали, каза тя.

Разказвайки истории, искаме да доближим хората едни до други и различието да изчезне, добави Слава Дойчева.

Тя подчерта, че мотото „Героят – това си ти“ е послание към общността за кураж и сила, тъй герой не е този, който не го е страх, а който продължава напред и живее живота си, отговаряйки пред собствената си истина. Крайно време е тези хора да не са треторазрядни герои в миманса, категорична е режисьорката.

Тя напомни, че до петък има прожекции в кино „Одеон“ и Дома на киното, като всеки един филм, от общо четрири континента, е ценен и интересен.

Според Мартина Апостолова промяната във възприятието на ЛГБТ общността през последните години не е осезаема и е в много ограничен аспект, а по принцип изисква много време.

Тя разказа за постановката „Прайд“, на която е създател и в която играе, и която пресъздава атмосферата от първия прайд у нас. Текстовете в този вербатим театър са интервюта с участници, т.е. истински документални материали.

Репортерът ни Дениза Георгиева пък разговаря с организатора на седмицата на изкуствата преди „София прайд“, която започна вчера.

Сред акцентите е фотограската изложба „Прайд 1“, която се открива днес в Gallery 2.0. Тя събира лицата на смелите участници в първите прайдове в над 20 държави. Друга интересна изложба е „Подводни портрети“ на Крис Микалеф от Малта.

Какви събития още да очкаваме – чуйте подробности:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …