сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Изкушените от политиката актьори Калин Сърменов и Веселин Калановски

Изкушените от политиката актьори Калин Сърменов и Веселин Калановски

Актьорите Калин Сърменов и Веселин Калановски гостуваха в студиото на „Честно казано“ с коментар след потапянето си във „врящия казан“ на българската политика. Те споделиха какви белези им останаха след включването в изборните битки и какви са равносметките им за качеството на родния политически живот.

„Винаги съм казвал, че когато не познаваме едно нещо, не можем да го правим. По същия начин и политиката в България – всички обясняват колко е сложна, а тя е изключително проста особено в България. Същото е, когато гледате как Федерер играе тенис и си казвате: „Колко проста игра“. А когато гледате мен, ще кажете: „Това е сложна игра“, изтъкна Калин Сърменов, който бе част от експертния екип на влязлата в парламента партия „Воля“.

„Не зная дали политиката е проста в България, но тя е опростенческа и то предимно от тези, които я упражняват“, каза на свой ред Веселин Калановски, който бе водач на листата в Благоевград на „Да, България“.

Той посочи, че е получил упреци, че е влязъл в ръководството на „Да, България“, от медийни инструменти, докато колегите и близките му са поощрявали подобни проявления.

„Не съм се мъчил да бъда политик, а през цялото време се мъчих да защитавам принципите, които нося в себе си и с каквито съм възпитан. Това, според мен, е мотив да влезеш в политиката“, подчерта актьорът.

„Нека бъдем реалисти. Не е коректна базата за сравнение между „Воля“ и „Да, България“, защото базовата и финансова основа е различна. Всички пари, с които ние разполагахме, бяха от дарения от наши привърженици, дори членски внос нямаше как да имаме. А финансовите аргументи, за съжаление, са водещи в българската политика“, каза Калановски.

„Искам всички ние, всяка партия, да се погледнем в огледалото, защото непрекъснато изхвърляме от себе си вините за постигнатите резултати, за начина на работа, а те са в нас. Тоест винаги се опитваме да оправдаваме себе си, а търсим причините или следствието извън себе си“, коментира Калин Сърменов.

„Смятам, че грешките, които се допуснаха, са в нас – в центъра и в дясното политическо пространство. Това даде възможност да се стигне до тази конфигурация в момента“, допълни актьорът.

Според Сърменов, грешката на „Воля“ е, че не е заолжила на повече социални послания.

„Аз не отричам, че всеки от нас, т.е. политическите сили и начинът на явяване на тези избори, е допуснал някакви грешки и те са предмет на анализ. Нека погледнем от другата страна, проблемът на „Воля“ не е, че все 4 и малко процента, а проблемът е на Борисов, че те не взеха 7-10%“, коментира колегата му Веселин Калановски.

„Една партия трябва да бъде продадена, тя е продукт.

ГЕРБ продава по-добре, защото е стегната и организирана партия и е единствената, която на тези избори се държеше логично от гледна точка на маркетинга“, каза Сърменов.

„Около 45% от гласувалите за ГЕРБ са от онези наши съграждани, които не са от български произход. Това са хора, които са били купени политически, запалени от политическите идеи на партия и са отишли самостоятелно да гласуват. В това ли искаш да ме убедиш, Калине“, попита Калановкси.

„Продуктът се разми, защото има много фалшиви продукти. 10 дни след основаването на „Да, България“ терминологията изведнъж се изравни във всички политически сили. БСП, ГЕРБ започнаха да говорят против корупцията“, посочи Калановски.

„Не зная за какво говорите вече. Откъснах се от разговора ви, защото пак казвам – дайте да си видим оборите. Недейте да говорите кой, къде бил и какво се е размило“, каза Сърменов. А Калановки опонира, че оборът му се е разтила на 11 хил.. кв. км. „Ако е така, защо водим този разговор? Да бяхте влезли в парламента! Като не сте влезли в парламента, сега ще стоите и ще чакате. Да бяхте вкарали поне едни. Като вкарате, тогава ще говорите“, категоричен бе Сърменов.

Според него, „Воля“ е спечелила на изборите, защото е влязла в парламента. Въпрос на маркетинг е, подчерта той.

„Моралът беше заметен и изхвърлен зад завесата. Всеки един от нас, ако тръгне да лъже демагогски, сигурно ще има по-големи успехи. Въпросът е твоят морал и лични принципи докъде могат да ти позволят да стигнеш. Не е възможно да преминеш една граница, само и само с целта да бъдеш в даден парламент“, изтъкна Калановски.

На свой ред, Калин Сърменов посочи, че не му причинява дискомфорт фактът, че е бил част от ралзични политически проекти. „Това е част от логика, която човек защитава ,и начин да стигне там, където тя може да бъде реализирана“, обясни той.

Вижте във видеото целия разговор в студиото на „Честно казано“:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    И какво Още да Се чудим я, г-це Кулезич/БиАй и г-да Каланов&Сърменов ?!
    – ха да Изкореним партиите и Да избираме просто Хора Знаещи-и-Можещи ! … И ! – естествено че Всичко ще Си дойде НаМястото !