събота , 23 юни 2018
Начало / Жива връзка / Издал ли е Доналд Тръмп секретна информация на Русия

Издал ли е Доналд Тръмп секретна информация на Русия

Доналд Тръмп и кабинетът му влязоха в обяснителен режим. През вчерашния ден вестник „Вашингтон пост“ гръмна с твърдението, че президентът е разгласил секретна информация с високопоставени руски служители. Това е станало на среща миналата седмица между Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров и посланикът в Америка Сергей Кисляк.

След като от Белия дом първоначално опровергаха твърденията, изнесени от авторитетното издание, през изминаващия ден самият президент написа в Туитър, че има абсолютното право да споделя с Русия информация, свързана с тероризма. А това накара администрацията на милиардера бързо да действа и да се опита да замете образувалия се скандал.

Скандалът с изтичането на информацията започна да се разраства веднага след като президентът се възмути в Туитър от обвиненията срещу него, че е решил да сподели класифицирана информация не на когото трябва.

Като президент исках да споделя с Русия, което имам абсолютното право да правя, факти, отнасящи се до тероризма и безопасността на полетите. Причините са хуманитарни, а и искам Русия да засили битката срещу Ислямска държава.

Какво обаче точно е споделил Тръмп пред Лавров и Кисляк. Смята се, че това са поверителни данни за терористичната групировка, засягащи плановете на ИДИЛ да вкарат бомби в самолетите като ги скрият в лаптопите на пътниците. Америка е получила сведенията съгласно споразумение за обмяна на разузнавателна информация и те са били такава тайна, че за нея са знаели само тесен кръг във Вашингтон.

Източникът – съюзникът на Съединените щати Израел, от където не са дали съгласието си секретните данни да се разпространяват пред Русия. Планът на срещата в Белия дом не включвал Тръмп да споделя подобни тайни, но той се отклонил от сценария, а топ дипломати като лавров и Кисляк можели сами да си направят изводите откъде идва информацията и как могат да я използват най-добре за в бъдеще.

След като първоначално отричаха цялата история, от Белия дом смениха подхода и казаха, че в разгласеното от президента всъщност няма нищо притеснително и националната сигурност не е изложена на риск.

„Не казвам кое е класифицирано и кое не е. Ще ви кажа само, че споделеното от президента е напълно уместно. Посланието на тази статия е погрешно. По никакъв начин президентът не е провел неуместен разговор, който да доведе до пробойна в сигурността ни“, заяви Ейч Ар Макмастър – съветник на президента по националната сигурност.

Макмастър добави, че Тръмп дори не е знаел източника на информацията. Президентът не пожела да коментира каква информация е споделил на руските дипломати. От разузнаването се опасяват, че скандалът ще доведе до проблеми в работата с изключително важен съюзник, какъвто е Израел, а освен това под риск ще бъде и готовността на други партньори да споделят с Америка.

Това обаче не е всичко, защото докато този скандал все още не е утихнал, Тръмп вече беше въвлечен в друг. Наистина не знам как успява да го направи, всеки път се учудвам.

Според някои американски медии президентът е поискал от уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследване за предполагаеми връзки на бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин с Русия.

Версията на „Ню Йорк Таймс“ е, че на среща между двамата Тръмп е помолил Коми да остави проверката настрана и това дори било документирано на специална бележка. Коми останал потресен и веднага решил да я покаже и на други служители от ФБР. Тази бележка обаче все още не е показана наяве и съществуването й е под въпрос, тъй като от Белия дом опровергаха подобно нещо да се е случвало.

Майкъл Флин подаде оставка като съветник по националната сигурност се оказа и че той е подвел Белия дом за близките си отношения с Москва.

Флин е обект на разследване за връзките си с Русия, също както и хора от щаба на Доналд Тръмп, за които се смята, че може да са работили заедно с Кремъл за намеса на американските избори.
Доколко верни са тези публикации в американските медии предстои да разберем.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …