четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изборното законодателство, епизод пореден – коментар от България и чужбина

Изборното законодателство, епизод пореден – коментар от България и чужбина

Парламентарната правна комисия реши да бъде създаден 32-ри многомандатен избирателен район за чужбина, който ще се казва „Извън страната“ и от който ще могат да бъдат избирани до четирима депутати. Предложението на Реформаторския блок за създаване на четири избирателни района зад граница бе отхвърлено. Депутатите от ресорната комисия, които гласуват поправки в Изборния кодекс на вече трето извънредно заседание, приеха също, че гласувалите на избори ще бъдат стимулирани, но не с томбола, а негласувалите на предходните избори ще бъдат дерегистрирани от избирателния списък.

„Пътят към ада е постлан с добри намерения“, бе първият коментар по темата на проф. Любомир Гаврилов, който се включи в еМисия България от Тулуза, Франция. Той е зам.-председател на Консултативния съвет към Държавна агенция за българите в чужбина.

Запознайте се с една мъртва душа, каквато се водя и аз според дефиницията, каза той по отношение на аргументите, че задължителното гласуване ще елиминира мъртвите души. Гаврилов анализира данни на ГРАО за броя на българите в чужбина и на тези, които са заявили настоящ адрес там, като напомни, че избирателните списъци се съставят по постоянен адрес в България, какъвто имат всички сънародници зад граница. Мъртвите души, за които непрекъснато се говори, според мен живеят в чужбина, заключи той.

Според другия събеседник в студиото – политолога Димитър Димитров, решението за дерегистрация може да крие много опасности, свързани с провеждането на следващите избори. „За да се заличават имена, трябва да се даде правото им да бъдат дописвани в изборния ден. Това е изключително спорен момент, още повече предвид съществуващите огромни проблеми с избирателните списъци“.

По думите му работата с избирателните списъци е изключително занемарен проблем, тъй като те се съставят по начина, по който това е ставало през 1990 г.

„Постоянно предлагам да се създаде регистър на избирателите, в който всеки ще има изборен адрес и който може да бъде поддържан постоянно. Това ще позволи максимално точно да се произвеждат избирателни списъци, които свързват гласоподаването с местопребиваването“. Това според него ще реши и проблема с гастролиращите избиратели, които решават резултатите в някои общини.

Коментирайки приетото относно МИР Чужбина, проф. Гаврилов заяви, че проблемът няма да се реши с четири, а поне с 10-12 мандата. И според двамата обаче може да станат сериозни изкривявания. Тези гласове носят мандати, които няма как да бъдат усвоени, смята Димитров.

„Истинската причина е все пак желанието на българските политици сънародниците ни в чужбина най-после да бъдат привлечени към политическия и социалния живот в страната“, смята Гаврилов.

Според него експеримента с електронното гласуване трябва да се проведе в бъдещия 32-ри МИР, тъй като „каквото и да се случи, то няма да има политически последствия при наличието само на четири мандата“. Именно тук в чужбина сме и най-затруднени при физическото гласуване, напомни той. Според Димитров пък пилотният проект би трябвало да се ограничи само до тези места в чужбина, на които няма открита секция и хората така или иначе не могат да гласуват.

В ефир проф. Гаврилов обяви, че Консултативният съвет към ДАБЧ е стигнал до консенсус за проекта на бъдещ Национален съвет на българите в чужбина, чийто състав ще е около 70-80 души, които ще се избират тайно измежду всички български граждани с настоящ адрес в чужбина.

Гледайте целиите коментари на гостите във видеото и си припомнете в репортажа по-надолу какви бяха решенията на парламентарната правна комисия:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …