петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изборите в Сърбия – предизвестен резултат

Изборите в Сърбия – предизвестен резултат

Резултатите от изборите в Сърбия, на които Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич по последни данни печели малко под 50% от гласовете, изобщо не са изненадващи, коментира предсрочните парламентарни избори в страната колегата от Би Ай Ти Десислава Димитрова.

Още повече, че самия Вучич предизвика тези избори, за да затвърди позициите си и да изкара пълен мандат, в който твърди, че ще изпълни всичките си цели, най-важната от които – европейската перспектива пред страната, добави тя.

Официалните данни от преброяване на 98% от бюлетините показват, че Сръбската прогресивна партия печели 48,25% от гласовете, които й дават 131 места в 250-местната Скупщина (парламент). От предишните избори обаче партията имаше 158 места – тоест сега е загубила цели 27 мандата.

В парламента влизат още Социалистическата партия на Сърбия на вицепремиера и външен министър Ивица Дачич, която бе коалиционен партньор на СПС, и Сръбската радикална партия на националиста Воислав Шешел. Едва преодоляват 5-процентната бариера и още четири партии.

В момента Сърбия отвори първите преговорни глави, като за разлика от нас, тук методът е друг – започва се с най-трудните, които засягат правосъдие, вътрешен ред, права на човека, медии. Междувременно спорът с Хърватия, която блокира Сърбия именно заради тези въпроси, изглежда е почти изгладен, добавя Димитрова.

Тя напомни, че макар Прогресивната партия да се определя като център-дясно, тя произлиза от Радикалната партия на Шешел, който наскоро бе оправдан от Съда в Хага.

В Сърбия се спори и доколко изобщо съществува опозиция предвид безпринципните съюзявания на партии и преминаването им от един в друг спектър, нещо познато и на нас, коментира Десислава Димитрова.

Как се стигна до раздробяването на десницата в Сърбия, каква е ситуацията с институциите и съдебната система в страната и има ли ги още белезите от войната – чуйте целия коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …