понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изборите в Йордания – прилики и разлики с българската действителност

Изборите в Йордания – прилики и разлики с българската действителност

На 20 септември в Йордания се проведоха парламентарни избори. За приликите и разликите между двете страни и техните изборни навици и правила, в еМисия България поговорихме с колегата журналист Методи Герасимов, който живее и работи в страната.

Според него асоциациите са много и те далеч не започват само от изборите. „Тук имат залежи от уран и от време на време си играят с „Росатом“, която от време на време пък съобщава, че е сключила ту предварителен договор, ту меморандум за сътрудничество… така че и тук се канят да строят АЕЦ, т.е. има още един потенциален клиент“, дава пример Герасимов.

Според него „клиент“ е ключова дума в Йордания, която определя като пар екселанс „клиентска държава“. „Тези от нас, които живяхме и помним какво беше до 1989 г., знаем какво означава това, само дето тукашният Голям брат идва от другата страна“.

Много хора в Йордания не вярват в изборите и възможността да променят нещо, казва още журналистът, като допълва, че е говорил с много протестирали през 2011 г. млади хора, чието отчаяние сега е тъжно. И отново му напомня на това сред гражданското общество у нас години след протестите от 2013 г.

Йордания бе една от първите страни в Близкия изток, в която имаше протести, но те бързо бяха канализирани в посока на изслямизма, припомня той.

Въпреки това, по думите му, Йордания е една от малкото държави в региона, в която има „нещо, което прилича на демокрация“, така че поне формално изборите са преминали с минимални за тамошния стандарт нарушения. Полицията обаче е била изключително толерантна към агитирането в деня на вота, а изборният ден е бил удължен с още час – според неофициалната версия, за да бъде манипулиран вотът.

Освен всичко, йорданците имат и цели девет изборни закона, по около един за всеки избор от 1989 г., откакто парламентът вече не се назначава. Според журналиста всяка нова промяна ограничава допълнително правата и тежестта на групите недоволни.

Какво още разказа Методи Герасимов – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …