понеделник , 23 юли 2018
Начало / България избира / Изборите през погледа на политолога, юриста, писателя и режисьора

Изборите през погледа на политолога, юриста, писателя и режисьора

Би Ай Ти ви предлага да видите първия тур на президентските избори и националния референдум през погледа на политолога, юриста, писателя и режисьора. В специалното изборно студио на Би Ай Ти гостуваха политологът Димитър Ганев, адвокат Николай Хаджигенов, писателите Милко Кръстев и Кристин Димитрова и режисьорът Станимир Трифонов.

Според първите резултати на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, кандидатът за президент ген. Румен Радев, подкрепен от БСП, печели с 24,8% срещу кандидата на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева, която получава подкрепа от 23,9%. Така двамата отиват на балотаж идната неделя.

Политологът Димитър Ганев бе категоричен, че след тези избори очевидно сме в нова политическа ситуация.

„Има два варианта. Първият – предсрочни избори, служебен кабинет, без да бъде разпускан този парламент. Вторият – търсене на нова легитимност на това управление, т.е. преконфигурация на кабинета, при която Патриотичният фронт да влезе със свои министри“, каза Ганев.

Той отчете, че не можем да говорим за изключителна избирателна активност, тъй като все пак гласуването, дори формално, е задължително.

„Очаквах подобни резултати, но с превес на Цецка Цачева. Това обаче е благоприятен резултат, който ги поставя на равен старт за втория тур на изборите. А това е добрo“, коментира писателят Милко Кръстев.

„Познавайки макар и кратката история на ГЕРБ, те по-скоро ще си изтъргуват гласовете. За мен тези избори са обзети от гняв. Част от него се дължи на управлението на ГЕРБ. От друга странна, гневът е насочен в погрешна посока. Правителството 2 години води целенасочена информационна война, плашейки ни s Торбалан до бежанци, което доведе до резултат от 14% за патриотите, което е повече от притеснително“, подчерта адв. Николай Хаджигенов.

„Аз лично мисля, че тази задължителност даде отражение върху резултатите. По-лошото е, че по нашите земи, когато нещо стане задължително, започва да има лош емоционален ефект. Има 10 Божи заповеди и това управление нарушава някои от тях, една от които – горделивостта. А високомерието и пренебрежението към отделния човек винаги се заплаща“, отбеляза режисьорът Станимир Трифонов.

Той допълни, че ситуацията напомня на съветска анимация.

Журналистката и писателка Кристин Димитрова изтъкна, че гласуването по начало е емоционален процес.

„Ти трябва по някакъв начин да се свържеш с образа на човека, защото му гласуваш доверието си. Точно тук, в България, имахме проблем“, каза тя.

В студиото ни в Чикаго гост бе д-р Севделин Панев, гласувал на всички избори. Той се включи в разговора.

По думите му изборите са празник за българите, които живеят извън родината. Според него, референдумът би довел до доста рискове.

Вижте как преминаха изборите и за сънародниците ни в чужбина от включванията на българи от Кеймбридж, Мюнхен и Турция.

В разговора се включи и писателката и дипломат Леа Коен.

„Според мен има тълкувание на пряката демокрация, което много далеч се отклонява от целите и начините, по които тя се употребява. По тази причина съм доста смутена от този резултат“, коментира тя.

По думите ѝ отиваме към състояние на криза, но не всяка криза е негативна, а може да има и положителен резултат.

А какво ще родят тези избори? Вижте как отговориха гостите в студиото на Би Ай Ти:

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …