четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / Избори по балкански: Македония, Сърбия и Черна гора през погледа на балканиста Боби Бобев

Избори по балкански: Македония, Сърбия и Черна гора през погледа на балканиста Боби Бобев

На Балканите ври и кипи – от проблемите в Турция до положението в Хърватия, но има няколко точки, които са ключови от политическа точка, обобщава балканистът Боби Бобев.

Според него Македония е държавата, която най-лесно подлежи на дестабилизация и остава разделена – не само заради етническото и религиозно разделение, но и заради нерешени проблеми и това, че не се търсят достатъчно разумни пътища за преодоляването им.

Той коментира и случващото се след последните парламентарни избори в страната, на които двете основни партии си поделиха вота, но се появиха и нови политически субекти сред албанците, докато основната им партия – на Али Ахмети, изпадна.

Създаде се патова ситуация, Никола Груевски не успя да състави правителство и сега вървят преговори между Зоран Заев и албанските партии, като все още не е ясно дали ще се разберат, припомни експертът.

Като безпрецедентен факт на тези избори той отбеляза албанския вот в полза на социалдемократите, който обясни като протестен вот срещу Груевски, но и с това, че Заев направи доста реверанси към албанското население, чиято реализация обаче, според Бобев, би могла да доведе до спадане на авторитета му сред македонския електорат.

Според Боби Бобев искания (като някои от тези на албанците), които надхвърлят рамките на Охридското споразумение и на действащата конституция, са контрапродуктивни.

Дори да се намери решение, то ще е временно и може да доведе до нови избори, но при всички положения оттук нататък ще се наложи дълга и всеобхватна дискусия по техните въпроси, прогнозира Бобев.

Експертът коментира и ситуацията в Сърбия, като намери за нормално намерението на премиера Александър Вучич да се кандидатира за президентския пост през април, тъй като се е превърнал в силната фигура в неговата партия.

Според него той има сериозен шанс за победа. Следват обаче два въпроса – кой би го наследил начело на неговата, най-успешна партия към момента, и респективно би станал министър-председател, отбеляза Бобев, като припомни, че Вучич има славата на един от най-проевропейските политици в Сърбия. Припомни също така, че по темата Косово все още печели антиреториката.

Той отбеляза също, че е важно и дали Вучич би останал достатъчно силен сив кардинал в изпълнителната власт, ако стане президент, чиито правомощия са други. Той обаче не очаква сериозни политически сътресения при подобна промяна.

Боби Бобев коментира и новината, че прокуратурата в Черна гора обяви, че Русия е официално замесена в опита за преврат в деня на последните избори през октомври. Той припомни, че през последните две десетилетия Русия болезнено е чувствала загубата на позиции на Балканите. Според него днес влиянието й днес е най-много чрез икономически механизми.

Чуйте целия коментар на балканиста:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …