събота , 24 март 2018
Начало / България избира / Избори 2017 – очаквания и коментари преди края на изборния ден в България, САЩ и света

Избори 2017 – очаквания и коментари преди края на изборния ден в България, САЩ и света

Би Ай Ти ви предлага специалното изборно студио в деня на парламентарните избори с водещи Сашо Диков и Люба Кулезич. Те ще проследят изборния ден, резултатите, както и активността на българите у нас и в чужбина. Репортерите на Би Ай Ти се намират на горещи точки в София и в САЩ. От различни държави и континенти се включват наши сънародници зад граница, които разказват как е протекъл изборният ден при тях.

Пред „Позитано 20“ е Симона Костадинова, пред централата на ГЕРБ – Цветин Филипов, в Кърджали – Златимир Йочев, пред централата на Реформаторския блок – Божидар Николов, пред БТА – Константин Динчев. Колегата ни Ралица Василева се включва от Чикаго, а кореспонденти на Би Ай Ти следят изборния ден от различни градове в САЩ, както и в Канада.

На живо в изборното студио на Би Ай Ти пък гостуват Патрик Смитьойс, Осман Октай, Весислава Танчева и Мира Радева с коментари и анализи.

Към 17 ч. по данни на Министерството на външните работи 74 600 българи са упражнили правото си на глас. 10 900 българи са гласували във Великобритания, 23 700 – в Турция, а в Германия – 6240. 42,74% е избирателната активност към 19 ч.

Според Осман Октай цялата кампания е преминала през личностни конфликти, а много от избирателите са останали отвратени. По думите му важното е дали ще има сериозни десни алтернативи в следващия парламент. Той отбеляза, че много хора са се чудили за кого да гласуват, тъй като са били неориентирани и разочаровани и са се страхували, че гласът им ще се загуби.

Октай коментира и конфликта през последните седмици сред българските мюсюлмани и разделението между проруски и протурски интереси.

Октай е на мнение, че българските мюсюлмани нямат алтернатива за гласуване. Той подчерта, че в националните ръководства на големите партии ГЕРБ и БСП няма представители на мюсюлманското общество в България.

„Аз съм горд, че в Дулово българи и турци се обединиха. Аз съм родом от там. След четири години по този модел се освободиха Кубрат, Исперих, Котел, Ветово и други“, посочи още той.

Весислава Танчева сподели, че е изненадана от ниската активност в Кърджали, най-ниската в страната, тъй като е очаквала друго след „петъчната драма на патреотите“ на границата с Турция. Тя сподели, че всички хора от района, с които е говорила, са били възмутени и са видели в случилото се повторение на Възродителния процес.

Ниската избирателна активност тези хора обясняват с това, че не е нормално турчин да се бори с турчин и брат с брат на тази територия, отбеляза тя.

Танчева коментира и каква би била конфигурацията в парламента, ако вотът беше изцяло мажоритарен. Системата на гласуване обаче според нея не е такъв проблем, колкото липсата на „местни, свестни и известни“ личности.

Мира Радева
призна, че убедено не е гласувала днес. Според нея тези избори са белязани от безобразно лицемерие и лъжи, като волята на хората на последния референдум е била напълно и умишлено неглижирана.

Тя се обърна и към Патрик Смитьойс с уточнението, че нашата демокрация е различна – докато в класическите да станеш „избирател“ е активно волеизявление, то у нас това е „по рождение“.

Според социоложката ако изборите бяха мажоритарни, за което тя припомни, че винаги горещо е настоявала, турският етнос би бил много по-добре интегриран във властта.

Патрик Смитьойс каза, че няма избирателна активност, тъй като хората не са видели никакъв предизборен план от никого. Той призна, че е наблюдавал предизборната кампания, но в един момент е спрял телевизора си, тъй като е разбрал, че никой не предлага нищо ново, а повтаря познатите клишета.

Смитьойс забелязал също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била права през цялото време на предизборното студио в една от телевииите, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – седнал в бяло кресло. Така ми стана ясно кой поръчва музиката, коментира Смитьойс.

По време на разговорите по скайп се включиха и редица български граждани от чужбина.

Нишан Джингозян разказа колко спокойно, по наблюденията му, е протекъл изборния ден в Лондон. От Пърт, Австралия, се включи Силвия Лозева, която разказа, че изборният ден е бил като празник за българите там.

От Германия, където сънародниците ни можеха да гласуват само в дипломатическите представителства, пък коментира Антоанета Тончева. Обезверени и отчаяни – така тя определи активните български граждани там, които останаха без допълнителни секции – за което те обвиняват държавата.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

Един коментар

  1. С пълно доверие заложих на любимите ми Диков и Кулезич. Съжалявам, отчайващо слаб сценарий с това разпиляно незначимо повърхностно говорене от безброй репортери. И никакъв задълбочен анализ на данни!
    С пожелания всичко да е наред!
    Пожелавам ви успехи. БИТ е единствения светъл прозорец в мрачното мазе на медиите у нас!