сряда , 18 юли 2018
Начало / България избира / Избори 2017 – първи данни, анализи и коментари след края на изборния ден

Избори 2017 – първи данни, анализи и коментари след края на изборния ден

Би Ай Ти ви предлага специалното изборно студио в деня на парламентарните избори с водещи Сашо Диков и Люба Кулезич. С гости в студиото те коментират протичането на изборния ден и първите резултати след края му, както и активността на българските гласоподаватели у нас и в чужбина.

Репортерите на Би Ай Ти пък се намират на горещи точки в София и в САЩ, а от различни държави и континенти се включват наши сънародници зад граница.

Според екзитполовете на „Алфа рисърч“ ГЕРБ печели 32.2% от гласовете на българите, БСП – 28%, ДПС – 9.7%, „Обединени патриоти“ – 9.5%, „Воля“ на Веселин Марешки – 5.1%, коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ – 4%.

В тази част коментаторите в студиото на Би Ай Ти са Румен Леонидов, Евгений Бакърджиев, Мира Радева и Весислава Танчева.

Междувременно пред камерата на Би Ай Ти Красимир Янков от БСП коментира близката разлика между ГЕРБ и левицата, която показват екзитполовете. Според него БСП е повишила подкрепата си два пъти, а в парламента ще влязат четири от формациите до момента, както и „Воля“ на Веселин Марешки.

„Първата политическа сила ГЕРБ по процедура ще получи мандат за съставяне на правителство. Ако формират кабинет, те ще носят цялата отговорност за това променя ли се България. От БСП имаме голямо съвпадение с Обединени патриоти поне за големите цели – изграждане на стена на границата, повишаване на доходите“, посочи Красимир Янков.

Той отрече да са имали предварителни разговори с „патриотите“ или обещания за съставяне на коалиция с тях, но от левицата не биха отказали подкрепа за тези ангажименти.

„Ние сме политическа партия, която води много сериозен дебат в органите си. Търсим мнението и на редовите членове с допитване. Колективните органи на партията ще вземат решение на базата на допитването“, заяви Янков.

В студиото на Би АЙ Ти Евгений Бакърджиев коментира казаното от Красимир Янков и резултатите на Обединените патриоти.

„Според резултатите се очаква всяка една от тези групи да има по една трета в парламента. Те успяха, събраха се и дори до голяма степен изолираха единия от участниците си („Атака“), за да може плавно да мине кампанията. Те са много различни – и като лидери, и като позиции“, отбеляза той за „патриотите“.

„В България, при тези политици, да играеш управление в малцинство е обречена игра. Тя винаги може да се играе с ДПС, но ако се игае с „патриотите“, няма нито един сигурен, на който да заложиш, че няма да ти извива ръцете и да те рекетира“, посочи още Бакърджиев.

Според него мандатоносител на практика са „патриотите“.

Гостът отбеляза още, че има огромна маса десни хора, които не са гласували заради разцепването и разделението вдясно. От 2001 г. се развива тази ситуация, за да се стигне до тук, добави той.

„Ако гледаме политическото махало – то е в центъра. Няма политическа сила, която да има надмощие, спокойствие и подкрепа и да гледа напред. Нито едно правителство от тук нататък няма да бъде устойчиво“, заключи Евгений Бакърджиев.

Румен Леонидов също коментира резултатите на Обединените патриоти като каза, че те могат действително да минат в подкрепа на БСП, тъй като във формацията има две проруски партии – ВМРО и „Атака“, които са за сваляне на санкциите срещу Русия.

Според Леонидов ако Реформаторският блок не влезе в парламента,

Бойко Борисов и партията му ще се обявят за победители и ще отстъпят мястото на БСП

да се оправя в тази тежка ситуация. Има нужда ГЕРБ да остане няколко години в опозиция, смята Леонидов.

Според Мира Радева една от възможностите е правителство на малцинството. Тя отбеляза, че първото, което прави впечатление, са близките резултати на БСП и ГЕРБ, като според нея е много вероятно да има още по-голямо сближаване при паралелното преброяване, а това би променило съотношението между депутатските места.

Друга драма тя вижда и в близката дистанция между ДПС и обединените „патриоти“. Според нея влизането на Марешки в парламента е под съмнение, а представянето на РБ вероятно ще е по-лошо при реалното броене, в сравнение с екзитполовете, като според нея те са на абсолютния ръб.

Конфигурация ГЕРБ, „патриоти“ и Марешки е напълно възможна, но ако Марешки не влезе, конфигурацията става сложна, смята Радева.

Истинското предизвикателство е златният пръст на „патриотите“, защото тези хора системно показват, че не ценят българската държавност и законност

и вероятно ще имаме много хаотични действия, като различни етнически групи могат да бъдат насъсквани едни срещу други, прогнозира социоложката.

Виждаме ясно едно предателско провинение от страна на десницата, които вместо да се обединят, оставят мястото на „патриотите“, добави още тя.

Весислава Танчева напомни, че като част от Обединени патриоти, „Атака“ са неприемлив партньор от гледна точка на ЕНП, като тя предвиди или директна забрана или редица пречки пред такъв съюз. Тогава на ГЕРБ ще им трябва Марешки, отбеляза тя. Ако РБ не влезе, няма да има дясно пространство в този парламент, смята Танчева.

Гостите бяха единодушни, че вариант ГЕРБ и „патриоти“ без Бойко Борисов като премиер е невъзможен.

В живото студио по скайп от Анкара се включи директно Ибрахим Делиорманлъ

който разказа, че българските турци са гласували спокойно и изборният ден е минал нормално. Той посочи, че не е чул изказването на президента Ердоган и не може да го коментира, но на връщане от България е видял някои неща, които определи като грозни.

„На границата на Капитан Андреево имаше между 60 и 90-годишни хора, които от сутринта до вечерта чакаха без храна, без вода и без тоалетни. Бяха оставени там – безпомощни, заради някакви си псевдопатриоти“.

По думите му не прави чест на политиците и на служебното правителство да мълчат, тъй като тези възрастни хора милеят за родината си България и са й служили през целия си живот.

„В Турция няма контролиран вот.

В Турция няма как да ме контролират мен къде ще гласувам. Но в Турция никога няма да гласуват и за „Атака“ и Слави Бинев“, категоричен бе още Ибрахим Делиорманлъ.

Вижте и репортажите на колегата ни Златимир Йочев от Кърджали, където той разговаря с някои от пристигналите за изборите български изселници в Турция.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …

Един коментар

  1. Тази телевизия на „Да България “ ли е ?