събота , 15 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Изборът на магистратите – коментират Радостина Ангелова и Неда Грозева

Изборът на магистратите – коментират Радостина Ангелова и Неда Грозева

Изборите във Висшия съдебен съвет по нови правила в редовната рубрика на журналистката Силвия Великова по Би Ай Ти коментираха социологът Радостина Ангелова и набюдателят Неда Грозева от Българския институт за правни инициативи.

Част от най-съществените проблеми, които магистратите дефинират в своите оценки за съдебната система, са липсата на честни и прозрачни механизми за израстване в йерархията – т.е. доколко хората по върховете са наистина най-добрите и морални професионалисти, отбеляза Радостина Ангелова, като подчерта, че това кои са „тримата големи“ е от съществено значение, тъй като те задават модела, по който функционира една система.

Ангелова каза, че немалко от магистратите споделят за натиск по йерархията относно начина, по който трябва да решават делата си, както и че системата се управлява с устни инструкции, като това важи особено за прокурорите, но и при съдиите, по думите й, се наблюдават опити за влияние през неформална комуникация.

Ако този проблем не бъде преодолян, няма как да смятаме, че сме напреднали в реформата. Тези нерегламентирани практики и злоупотребата с власт трябва да намалеят и да бъдат сведени до минимум, като това не може да не бъде в пряка връзка с вътрешния интегритет и морал на магистратите и убедеността какво е редно и какво не, категорична е социоложката.

По думите й магистратите искат да са по-овластени и много по-активно да участват в процеса на вземане на решения, вместо малка върхушка да решава ключовите въпроси.

Ангелова коментира и обществените очаквания към съдебната система, като според нея имаме недостатъчно информирано гражданство и непознаване на фактологията. Искат се например много големи присъди, каквито обаче законът не предвижда, даде пример тя.

Що се отнася пък до честите оплаквания относно бързината на делата, тя цитира предишно изследване, според което България е на средните нива по този критерий, и добави, че бързината не бива и да е за сметка на качеството, тъй като все пак говорим за човешки съдби.

Част от забавянето, колкото и да е по вина на магистратите, се случва и по вина на адвокатите, смята социоложката.

Тя заключава, че това не са съществените въпроси, а много по-важни са вътрешните механизми за разпределяне на делата, вътрешно-управленските процеси и външните влияния.

Неда Грозева, която следи изслушванията от квотата на следователите, пък коментира подробнно процедурите на изслушванията, като според нея кандидатите не бива да се изслушват индивидуално, а да се поставят в условията на дебат.

Всяка от професионалните номинации може да се представи с повече атестации и информация за работата на кандидатите дотук, тъй като впоследствие често излизат проблеми., добави и другата гостенка.

Чуйте целия разговор с тях:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …