вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Из дните на българския фолклор в София

Из дните на българския фолклор в София

В Деня на независимостта започна и друг вид празник – Дните на българския фолклор в Южния парк в столицата. Там до 25 септември ще има празник на традицията, като целта на събитието е да ни припомни, че българският дух е жив и е съхранил богатството на фолклора през вековете.

Колегата ни Божидар Николов разговаря с Веси Бабаджанкова, която е водещ на програмата, за това какво ще се случва през следващите дни на фестивала в София.

В 8.30 ч. раздадохме 13 хиляди знамена. По идея на фирмата съорганизатор, малки знамена бяха ушити от голямото знаме, направено по случай събора в Рожен тази година. Трибагреникът беше дълъг 300 м широк 26 м., припомни Бабаджанкова, която подчерта, че няма по-хубаво от това да си свободен и независим, а днешният ден е прекрасен за началото на Дните на българския фолклор.

Тя посочи, че събралото се множество е успяло да изпише в Южния парк – „България е нашия дом“.

По думите ѝ по време на фестивала ше се изявяват любителски състави, ще има и надиграване, както и ще могат да се учат български народни танци, което е още един символ на това, че „хванати за ръце можем повече“.

Празник е! Нека му се наслаждаваме, прозова още Веси Бабаджанкова.

На свой ред, Марек Дков, който е част от журито, което ще оценява надиграването, обясни какъв ще бъде принципът му – оркестър ще изпълнява различни хора и ръченици от различните етнографски области на България, а участниците трябва да разпознаят ритмите и да ги изтанцуват, а след това ще бъде оценявано и художественото изпълнение на танца.

Участниците ще бъдат оценявани индивидуално, посочи още той.

Ето какво разказа още Веси Бабаджанкова по време на по-късното ни живо включване. Тя обясни разликите в носиите от различните райони, показвани на сцената:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …