петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Из архивите: Как Държавна сигурност е гледала на българската интелигенция

Из архивите: Как Държавна сигурност е гледала на българската интелигенция

Чрез документите, публикувани в 31-ия сборник на Комисията по досиета, се описвацялата система на натиск, сплашване,  опит за превъзпитание, всичко, което е трябвало да бъде ако не смазано, то поне превъзпитано. Методите са се развивали през годините. При комунистическия преврат през 1944 г. методите са били най-жестоки – тогава са били физическите репресии, изселванията, ТВУ-тата, лагерите. След трова методите се цивилизоват – от репресиите и физическо и морално унищожение се тръгва към саблазънта. Но каквито и да са били формите на репресия, тя е съществувала.

Това разказа Екатерина Бончева, която е член на Комисията по досиетата.

По думите ѝ е много интересен начинът, по който Държавна сигурност е гледала на българската интелигенция и как я е квалифицирала.

„През 50-те – 60-те години за интелигенцията ДС е говорела и е писала в документите като за „бивши хора“, вражеска интелигенция, буржоазна интелигенция. След създаването на Шесто управление и първи отдел, които трябва да наблюдава и контролира интелигенцията,  тогава я разделя на художествено-творческа, научно-техническа и здравна интелигенция“, посочи още Бончева.

По думите ѝ бунт не е имало, но в документите се говори за дисидентски настроения.

„При всички положения това, което не е успяла ДС, е да превъзпита и смачака изцяло българската интелигенция“, категорична е Екатерина Бончева.

„25 години беше направен опит  историята на комунистическия режим да бъде разказана по-удобен начин на комунистическата партия и службите. Когато се говори, когато се популявизират нещата, когато изучаването на комунистическия режим влезе в учебниците, тогава ще стане ясно какво се е случило и през тези 25 години в България“, заключи тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …