събота , 21 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Ия Костова – новата надежда на българското киокушин карате

Ия Костова – новата надежда на българското киокушин карате

20-годишната нова надежда на българското киокушин карате Ия Костова открива страстта си към бойното изкуство съвсем случайно, впечатлена от начина, по който всички състезатели се трудят и поддържат заедно.

Ия е преминала през много спортове, но киокушин каратето е нейна истинска страст и призвание.

„Аз го виждам не толкова като спорт, то се води бойно изкуство. И на мен това ми хареса – че то учи на дисциплина и уважение. Работиш през цялото време върху себе си, през цялото време се усъвършенстваш“, казва тя.

Киокушин каратето е вид бойно изкуство, което обаче включва в себе си и множество елементи от бокс, муай-тай и кик-бокс. Основният стил, в който младият талант се състезава пък е фул-контакт, един от най-тежките, по думите й – „отиваш и се биеш“.

„Имаш забрана за удари в главата с ръце, иначе всичко останало е допустимо – с ръце в тялото, крака в тялото, както и крака в главата. Разбира се, забранени зони са слабините, гърлото“, обяснява тя за техниката.

В новото начинание младото момиче постепенно започва да минава през трънливия път на успеха, като признава, че не си е представяла, че някой ден ще се състезава професионално. Спомня си и за първото си състезание, на което пада… само за да разбере, че това съвсем не е страшно. „Просто видях, че трябва да работя, ако искам нещо да стане“.

И триумфът идва бързo след загубата, а след поредицата успехи състезателката става част и от националния ни отбор.

Огромнa роля за спортното й израстване има и нейният спортен наставник Драгостин Вълканов. Сигурна съм, че ако не беше той, нямаше да успея да стигна до националния отбор, категорично е момичето.

Във витринта на каратистката вече има много медали, а най-важните й постижения са, че през 2015 и 2016 г. тя става вицеевропейска шампионка – първо в Естония, а след това и в Сърбия. Погледите сега са насочени към родината на киокушина, тъй като тази година предстои световно първенство в Япония.

Чуйте целия разказ на Ия Костова от първо лице:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …