четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Иво Прокопиев: Прокуратурата е репресивен инструмент срещу независимите медии

Иво Прокопиев: Прокуратурата е репресивен инструмент срещу независимите медии

Срещата на Съюза на издателите вече трябва да е не само с президента, но и с председателя на Народното събрание, и с новия премиер.

Това заяви издателят Иво Прокопиев по повод изпратеното от Съюза до държавния глава Румен Радев с искане за среща, за да го информира за темите, засегнати от главния прокурор Сотир Цацаров в разговора му с издателя на в. „Сега“ Сашо Дончев.

Прокопиев каза, че не е виждал писмото, но в него е записано, че срещата е поискана във връзка с недопустим натиск върху член на съюза. По-късно от ръководството на съюза са информирали президента с подробности за искането си.

Скандалът бива избутван много ловко към друга територия, а скандалът е за натиск върху една независима медия. Бих казал, че 100% става дума за това и прави чест на Сашо Дончев, че има куража да каже ясно, че такъв натиск е оказван“, изтъкна Прокопиев.

Той припомни, че в „Сега“ е медия с дългогодишна история, чиято позиция е ясна, в него работят журналисти, които пишат по съвест, и е една от малкото независими медии у нас.

„Би Ай Ти е важна част от останалото малко аварийно осветление в държавата при положение, че всички защитни институционални механизми за интереса на гражданите са изключени напълно съзнателно от възможността да се провежда свободен дебат. И неслучайно Би Ай Ти е спомената“, посочи издателят.

„Моделът на срастване между медийна власт, тайни служби, прокуратура, икономически интереси и политическа власт не търпи различното мнение както на свободните медии, така и на политическата опозиция. Затова и от 10 години насам в парламента не сме имали истинска опозиция. Този скандал може да помогне най-накрая да се сдобием с политическа опозиция“, коментира Иво Прокопиев.

По думите му, сега е важно всички основни политически сили да бъдат заставени да изразят мнението си виждат ли нещо тревожно в това прокуратурата чрез главния прокурор да оказват натиск върху редакционната позиция на една независима медия или не. 

БСП постъпи принципно като поискаха оставката на Георги Гергов, но дори и те не изрекоха какво е извършил, подчерта Прокопиев.

„Формалната недосегаемост на главния прокурор като институцията и безотчетността му е едната страна, но заемането на ясна гражданска и политическа позиция за това, че действията на главния прокурор са недопустими и трябва публично да бъдат осъдени, е съвсем друго нещо и нищо не пречи политическите партии в парламента да го направят и да бъде направена проверка по случая“, подчерта издателят.

Той бе категоричен, че същността на скандала е, че държавното обвинение е използвано като репресивен инструмент срещу независимите медии.

Целия разговор с Иво Прокопиев можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

 1. Сашо боклуко, много си мазен с Прокопиев. Кажи за каолин и кръга капитал. Нали си много ербап. Покажи колко си независим. Питай го за шушумигата Трайков както ти го наричаше. Питай го да сичките мишоци още от времето на Костов. Пред Костов подскачаше в последното интервю сега колко послушен си станал.
  Хем всички медии говорите, че сме на сто и някое место по свобода на медиите, хем всяка твърди че била независима. Еми тогава излиза, че са ни супер българските медии. Все се едно престъпници да се оплакват от престъплението в държавата. Независими журналисти… пълни боклуци.

 2. Дървосекачът

  ….и ВсеПак, БиАй – Следва Да тръгнете отДругаде ! :
  – Е ли г-н Прокопиев търсен под-дърво-и-камък в Канада ?!
  ….и то ЯсноЗащо от коиТочно Структури !

 3. Чудесно интервю! BIT става все по интересна и цветна като присъствие.