събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иво Прокопиев: Политиците са олигарсите в България, нямам амбиции да ставам политик

Иво Прокопиев: Политиците са олигарсите в България, нямам амбиции да ставам политик

Миналия петък бившият правосъден министър Христо Иванов обяви създаването на нов политически проект. Бизнесменът и издател Иво Прокопиев гостува на журналиста Полина Паунова и разказа подробности за участието си в проекта, за отношенията си с премиера в оставка Бойко Борисов и изказа мнението си за българските бизнес и политика.

„Публична тайна е, че от година тече структуриран процес в една голяма общност. Не всички хора могат да са политици. Нямам амбицията, нито желанието да ставам политик. Няма да се кандидатирам за народен представител или премиер. От битките, които съм провел, мога да допринеса с опита си, ако бъда желан. Видя се как се финансира проектът. Законът е ясен, а ако толкова много хора го подкрепят, има технологии много хора с малки суми да го финансират“, обясни Прокопиев.

„Не разбирам от политическата икономика и паричните потоци на партиите. Не става въпрос за големи суми. Част от успеха на този проект ще зависи дали ще успее да покаже прозначен начин на финансиране. Не се натискам да правя каквото и да е. Имам доста сериозен опит и във финанси, макроикономика, чисти технологии. Имам какво да кажа, имам определено виждане да кажа как България може да изплува от това блато“, смята издателят.

„От ранна детска възраст съм в медиите и съм участвал във всички ключови икономически процеси – пирамидите, ключови реформи като пенсионната, намаляване на данъците като председател на КРИБ. Виждал съм процесите винаги от страната на бизнеса. Виждал съм кои политики работят и кои не. Мисля, че за тези години България има успешни и неуспешни примери за провеждане на икономическа политика, има и провали“, заяви Прокопиев.

Той коментира и къде е границата между бизнесмена и олигарха. „Това, което наблюдаваме в България е умишлено замазване на тази граница. Политиците имат интерес да няма граница между двете, за да може всички да са в калта“, смята още той. Бизнесменът и издател коментира и твърдението от последното интервю на банкера Цветан Василев, че се е отчитал на Борисов.

„Не съм се отчитал по никакъв начин на никой политик. Започнал съм от търговия с финансови инструменти на международните пазари, развил съм много проекти. Не съм предлагал на Бойко Борисов 5-6 министъра“, категоричен е Прокопиев.

„Аз съм в окото на бурята от края на 2009 х. и началото на 2010 г., когато за първи път Капитал и КРИБ започнаха да се противопоставят на изкупуването на медиите. Моят сблъсък с този модел датира от тогава и от тогава е тази негативна кампания срещу мен в медиите на г-н Пеевски“, каза още издателят. „Аз може би единствен застъпвах тезата, че няма смисъл от спасяването на КТБ, тъй като дупката е прекалено голяма“, припомни тезата си за кризата в банката Прокопиев.

Той коментира и разликата между неговите медии и медиите на Делян Пеевски.

„Едните просто не са медии, а политически инструменти. Политиците са олигарсите в България. Те са тези, които преди 9-10 години решиха от политици да станат собственици на определени бизнеси. Това е големият проблем и от там произтичат всички други пороци. Едните медии са инструменти за дискредитиране и атаки по обществените опоненти“, смята издателят.

„Никой не ми е искал пари, не съм и давал пари“, заяви Прокопиев за новия проект на Христо Иванов. По думите му, в България има нелоша схема за финансиране на партии от бюджета, но не е съвършена, тъй като позволява на големи партии да трупат финанси, които трябва да бъдат похарчени за качествени политики.

Според него, ако субсидията на политическите партии бъдат намалени, трябва натрупаният излишък да бъде върнат.

„Първо трябва да извадим държавата от калта и след това да водим идеологически разговор дали става въпрос за леви или десни идеи“, смята Прокопиев. Според него тези политики отдавна са се смесили.

„Конфликтът е КТБ и нищо друго“, каза бизнесменът за сблъсъка с Бойко Борисов. Той каза, че въпреки това е имало комуникация, но този конфликт е тлял. „Има само един начин. В парламентарна демокрация, средствата са само политически. Антикорупционната война трябва да е на първо място в следващия парламент“, добави още той.

Чуйте целия разговор с Иво Прокопиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

5 коментара

 1. Прокопиев нямал амбиции да става политик ли? Смях в залата! А тогава защо преди десетина години ходи чак в Англия за да изкара курсове по политика и етикет?!? Утре сигурно Червенобузко ще излезе да каже, че няма и амбиции да има банка, но всички знаем, че вече БНБ му отказа лиценз за подобна пирамида!

 2. Иван Христов

  А г-н Прокопиев не е ли олигарх, създаден чрез съмнителни сделки през 90-те години с любезното съдействие на Иван Костов?

 3. Прокопиев

  Ох милия той. Нали, всички бизнесмени и политици са олигарси, само едничък Иво Прокопиев е честен бизнесмен. Няма амбиции, защото никой да го допуска. Ако имаше възможност за да стане политик щеше да е на първа линия. Това за мен вече е една псевдо телевизия, с псевдо гости и псевдо водещи. Защо не кажете и че това момиченце е на заплата в Медияпул, които са получили над 1 млн. лв. от Фондация Америка за България, а Иво Прокопиев пък е взел 2-3 млн. лв. от същата фондация, за да си списва неговото вестниче. Ама напълно случайни неща стават тук нали…

 4. Ангелов

  За какво му е да става политик като много по-удобно му е да има политици – марионетки, които да изпълняват неговите желания и да защитават икономическите му интереси. Паразита Иво Прокопиев е ощетил България с милиони левове и е крайно време да лежи в затвора.

 5. „Не съм се отчитал по никакъв начин на никой политик. Започнал съм от търговия с финансови инструменти на международните пазари, развил съм много проекти. Не съм предлагал на Бойко Борисов 5-6 министъра“ – Значи е точно обратното!