петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Иво Маев: Тепърва предстои политическата активизация на българите зад граница
IVOMAEV картинка

Иво Маев: Тепърва предстои политическата активизация на българите зад граница

„Тепърва предстои политическата активизация на българите зад граница“, прогнозира в еМисия България журналистът и политологът Иво Маев. Той отново е в България, след като години наред се занимава с журналистика на Острова, където издава българския в. „Будилник“.

Маев даде пример с полската диаспора, която от години излъчва депутати и дори министри и е реален политически фактор в Полша.

„Представете си да бъде регистриран избирателен район „Чужбина“, за да могат сънародниците ни зад граница да издигат свои кандидати и да се превърнат във влиятелен фактор. Представете си, например, те да излъчат 30-ина депутати“.

Очакванията на журналиста са до няколко години електронното гласуване да стане факт.

„Знаят, че това ще ги застигне като снежна топка, знаят че след електронното гласуване ще се появят достатъчно гласове от чужбина, които да искат промяна“, коментира той.

Въпреки това, според него, българските политици ще продължават да гледат на сънародниците ни зад граница както на изселниците в Турция.

В България са популярни тематичните коалиции, които паразитират около обществените настроения, казва още Маев. Според него политиците все по-малко желаят или си дават сметка за обществените нужди, историческата памет у нас е къса, а хората – изморени.

Журналистът коментира и подписката за референдум, организирана от „Шоуто на Слави“, която определи като „политическа заявка, базирана върху медийна популярност“. „Тръгва мощно, но няма канализация на тази енергия в политически субект“, отбелязва той.

В парламента текат процеси на прегрупиране и прехвърляне, нещата не са завършени и ни чака напрегнат и интересен сезон, прогнозира накрая Иво Маев.

Той разказа и за българския вестник, издаван от него. Чуйте повече във видеото:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …