събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иво Иванов: Превратът в Турция преди година беше очакван, кризата продължава

Иво Иванов: Превратът в Турция преди година беше очакван, кризата продължава

Турция на плачещите майки – думи на президента Ердоган на вчерашен митинг. Каква е Турция една година след опита за преврат и най-вече след конституционния референдум, след който Ердоган заграби още повече властта. Темата коментира в студиото на еМисия България журналистът Иво Иванов от Българското геополитическо дружество.

„Турция стана все по-изолирана, въпреки подобряването на отношенията с Русия. Турция е във война със своите съседи и във война с Европа. Турското общество остана все така разделено. Демокрацията в Турция не победи. Кризата в политическия ислям се задълбочава и продължава. Една година след случилото се още не знаем реално кой стои зад преврата“, коментира Иво Иванов.

По думите му, най-ясното доказателство са камери за следене, които са засекли цивилни, които са давали разпореждания, но не е ясно кои са те. „Процесът срещу толкова много висши военни не върви така гладко и публично“, добави журналистът. Той каза, че Ердоган е спечелил на референдума на ръба.

„Видяхме, че този ислямизъм се превърна в съчетание с един пародиен, но тъжен неоосманизъм, че Турция няма да стигне далеч. Ердоган иска да премахне култа към Ататюрк и да го замени с култ към неговата личност“, заяви Иванов.

„Турция и Катар са единствените, които продължават да подкрепят т.нар. Мюсюлмански братя. Ердоган иска да бъде лидер на политически ислям, но политическият ислям има други принципи. Ние не сме убедени доколко честни са резултатите от последния референдум“, посочи Иванов.

„За да има мир у нас, трябва да има мир и при съседите. Гюлен е противникът, защото той е учителят, той е вождът. Когато Ердоган няма никакви съмнения, че режимът му е корумпиран, той твърди, че това е атака срещу демокрацията“, каза журналистът.

„Превратът беше очакван. Знаело се е, че нещо се готви и че се очаква нещо. Но човешкият живот е нещо много ценно, за да бъде жертван за каквито и да е цели. Кюрдската опозиция е изолирана от светската опозиция“, посочи журналистът.

„Силата на Ердоган е в слабостта на опозицията, но за съжаление кризата ще продължи“, прогнозира Иво Иванов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …