понеделник , 23 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Иво Божков за смирението в Скопие след унищожителното наводнение
NAVODNENIE картинка

Иво Божков за смирението в Скопие след унищожителното наводнение

Журналистът и общински съветник в София Иво Божков разказа впечатленията си от ситуацията в съседна Македония, където заминал за доброволец след унищожителното наводнения в Скопие и региона.
„Отидохме с колега. Идеята беше да се помогне и да видим какво се случва там. Хората са спокойни. Не усетих голяма истерия или тъга, а по-скоро смирение“, разказа Божков.

Без разделение, рамо до рамо мюсюлмани и християни опитват да се справят с последиците от бедствието. Най-важното в момента за хората е да изнесат унищожените вещи от домовете си, а камиони ги извозват извън населените места. Впечатлението на Божков е, че военните не са участвали дейно в изнасянето, а пожарникарите са съдействали за разпределението на храна и питейна вода.
Някои от хората се притеснявали от външна помощ и дори се опитвали да се отблагодарят с пари.

„Когато попитахме един от пожарникарите с какво можем да помогнем, той ми отговори: „Дайте ни български паспорти и да се махаме от тук“, разказа Иво Божков. Все още има различни версии за причините за бързото покачване на водата, което унищожи домовете и автомобилите на много хора.

„Чух за затлачени канализации, имаше и версии за прелял язовир, но пък нямаше риба. Тази приливна вълна е била много бърза и хората не са могли да реагират. Не са били подготвени. За по-малко от 3 минути водата е залала всичко. Повечето от жертвите са били в подземните помещения, които са жилищни“, разказа Божков.

Разчистването на сградите и справянето на македонците със ситуацията ще отнеме седмици. „Има течаща вода, но хората не я пият. Ток няма, защото всичко е под вода“, разказа Божков.
Вижте целия разговор с него и личните му впечатления от ситуацията в Македония в следващото видео:

Вижте също

KLETVA_TRUMP_1 картинка

„Новият президент“: Доналд Тръмп встъпва в длъжност

Със специалното издание „Новият президент“ на Би Ай Ти проследи на живо встъпването в длъжност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *