вторник , 17 юли 2018
Начало / България избира / Иво Беров, Силвия Томова и Ефрем Ефремов: За първи път лидер на партия прережда пресконференция на новоизбран държавен глава

Иво Беров, Силвия Томова и Ефрем Ефремов: За първи път лидер на партия прережда пресконференция на новоизбран държавен глава

За първи път лидер на партия прережда в президентски избори пресконференция на новоизбрания държавен глава. Това коментираха в изборното студио на Би Ай Ти журналистите Иво Беров, Силвия Томова и Ефрем Ефремов по повод пресконференцията на ГЕРБ от централата на партията след победата на ген. Румен Радев (виж ТУК) на днешния балотаж над кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Направи ми впечатление видимото разстройване на някои министри, отбеляза Ефремов, според когото оставката е очаквана и е търсене на по-добри стартови позиции.

Иво Беров също изрази изненада от пресконференцията, като обърна внимание, че на нея премиерът, който обеща да връчи оставката на кабинета още в първия работен ден, нито веднъж не е споменал името на България: „За нас е важно какво става в България, а то явно е желание за промяна. Това трябваше да бъде грижата и акцента на тази пресконференция“.

Според журналиста Борисов „вади подмолна, неосъзната, антиевропейска пропаганда“ и когато отново и отново се хвали с постигнатото от него.

Това са европейски пари, но той никога не каза, че големите строежи и достижения се дължат и на европейската ни принадлежност, а това води до антиевропейски настроения, осигурили и победата на Радев, отбеляза Беров.

По думите му премиерът заяви, че ще връчи мандата на БСП (който по време на пресконференцията на ген. Радев Корнелия Нинова заяви, че ще върнат – бел.ред.), тъй като просто не може да си представи друго дясно правителство, в което той не е премиер.

Може да предложи друг премиер, да го подкрепи, да го натовари с програма, която да обедини всички десни и част от патриотите, за да не допусне връщането на БСП и Тройната коалиция, но той не може да се досети за тази възможност, защото не си представя да не е премиер, а да има дясно правителство, коментира Иво Беров.

Той заключи, че огромното самочувствие и надменност на Борисов са го подвели да издигне кандидатурата на Цецка Цачева.

Силвия Томова се съгласи, че Борисов се е самоубил политически с тази кандидатура. Ефрем Ефремов обаче призна, че за пръв път на днешната пресконференция Цачева му е харесала с поведението си и се е държава много по-естествено и нормално от лидера си.

Липсва ми обаче Цветан Цветанов, който през цялата кампания в страната говори вместо нея, отбеляза той. Според Томова на този вот машината за избори „Цветанов“ се е счупила.

Тя смята, че тепърва се отваря пространство за нов политически субект, който може би вече ще бъде в истински автентичното ляво или дясно, а „играчите, докарали ни до това положение, няма да са водещи лица“.

„По-малките политически сили много сериозно трябва да си налегнат парцалите, понеже някои може и да не влязат в следващ парламент. Едноличен победител няма да има поне два парламентарни мандата, трябва да се обмислят коалициите“, прогнозира Силвия Томова.

Мисля, че ГЕРБ ще излязат с добри позиции от следващите избори, когато и при каквито и условия и изборни правила да се проведат те, прогнозира обаче Ефремов.

Изборът на човек, който свети със собствена, а не партийна светлина, е правилен, коментира той за днешния резултат.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …