неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иво Беров: България е явно разделена. „Обединяващ“ президент е празни приказки

Иво Беров: България е явно разделена. „Обединяващ“ президент е празни приказки

Учудващо е, че като страна, която е част от ЕС и НАТО, България не успява да излъчи силен кандидат, който откровено да отстоява тези ценности, които и без това сме поели върху себе си. Това заяви в коментар на обстановката преди президентските избори на 6 ноември у нас журналистът Иво Беров.

Според него явно в ляво се справят далеч по-добре с излъчването на номинация – от типа на ген. Румен Радев, когото Беров нарече образно „Путински шпионин в НАТО“, предварително наговорен и наложен отгоре „по груб и безочлив начин“ на социалистите.

Журналистът припомни, че ген. Радев е изненадваща и малко позната фигура, докато предложенията за кандидати, дошли от местните организации на левицата, според него са били демократично излъчени и много по-обясними и достойни.

Целта на президентските избори да се намери обединяваща фигура, която да защитава националните интереси и да се грижи за общественото благо, са празни приказки, смята обаче Иво Беров.

Той бе категоричен, че България е разделена на две и това е пределно явно: на хора, които са приели и се стремят към съвременната ориентация на страната ни към Европа и НАТО, и на такива, които „се умиляват от социализма и бай Тошо“ и имат тежнения към Путин, Русия и Евразия. Според журналиста обаче, макар ясно, това разделение не е изказвано от политическия елит.

Как един президент може да обедини тези две виждания, две течения в българското общество, след като няма нищо по средата, между Азия и Европа, попита Беров.

Според него премиерът Бойко Борисов не се опитва да обединява двете страни, а „прелита“ и „се разкрачва“ между тях, напомняйки на героя на Алеко Бай Ганьо, който казва: „И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците… Тю! Да ги порази господ!“.

Това, което може да направи един президент, е да спазва правилата, които действат в България, демократичните правила, Конституцията и законите, смята Беров.

Според журналиста у нас няма процедура, която да избира политически водачи, което особено личи покрай президентските избори. За него последният нормален сблъсък и реален дебат между ляв и десен президент, между двете течения в обществото, е бил този между президентите Георги Първанов и Петър Стоянов.

Помните ли например Борисов да се е явявал на политически дебат за каквото и да било, попита реторично той. Това не ви ли се струва странно, защо никоя телевизия не организира политически дебати с негово участие, добави Беров.

Въпреки това, отбеляза той, Борисов в момента се явява „по-малкото зло от една явно пропутинска кандидатура“. Лично аз не го припознавам за десен, като правя уговорката, че ляво и дясно са крайно относителни понятия, добави журналистът.

Чуйте целия му коментар във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Перфектно представяне на Реалността у Нас от г-н Беров !
  …и Излишна Деликатност относно Същността че Е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !
  (до 1989та – явна, а при ‘прехода’ до ДенДнешен – подприкритийно ТроянскоКонна)

  Quo Vadis ли ?!
  –> Двустъпковата .